Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.04.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 11.04.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH, registrovano je 1.008 novozaraženih sa Covid-19, dok je aktivno zaraženih 19.706 osoba.

Zapadnohercegovački kanton

Na području kantona, prethodnog dana registrovano je 32 novozaražene osobe sa  Covid-19. Aktivno je zaražena 1.354 osoba.

Kanton 10

 U protekla tri dana testirano je 192 osobe na bolest COVID 19 od kojih je pozitivnih  68 uzoraka.

 Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na Korona virus (COVID19) testirano 4489 osoba, od kojih je 1221 osoba pozitivno (1024 osoba je izliječeno, 73 osoba umrlo), a aktivno je 124 osoba.

Bosansko-podrinjski  kanton

Dana, 11.04.2021.godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod 16 osobe, a prema rezultatima testiranja 6 uzorka je pozitivno.

Zaključno sa 11.04.2021.godine, na područu BPK je 233 aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19). Oporavljeno je ukupno 1670 osobe, a 71 osoba je su preminulo.

 POŽARI 

 Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 08:00 do 08:20 sati na Bijelom Brijegu, gdje je  gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara na Šuškovu i Adi gdje je gorjelo rastinje i otpadni materijal.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenicje na gašenju požara od 10:30 do 12:00 sati u Služnju, gdje je gorjela trava, nisko raslinje i otpad.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervencije na gašenju požara od 19:15 do 20:15 sati, na lokaciji Barane, gdje je gorjela trava i nisko raslinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervencije na gašenju požara na Autobuskoj stanici i mjestu Zlate, gdje je gorjela trava, nisko raslinje i otpad.

Općina Rama. Vatrogasna jedinica općine Rama imala je intervenciju na gašenju požara u u Ul.Kralja Tomislava, mjestu Borovnica i u Ul.Dive Grabovčeve, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i otpadni materijal.

 Unsko-sanski kanton

 Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju od 15:50 do 17:15 sati, u mjestu Bujadnice, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim imala je intervenciju od 18:58 do 20:40 sati,  u mjestu Radoć gdje je  gorjela šuma.

 Zeničko-dobojski kanton

 Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervencije na gašenju požara i to:

– požar na Vrani i Teševu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– požar u naselju Živalji, gdje je gorjela šuma,

– požar otpadnog materijala u naselju Varda i ulici 311. lahke brigade.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je tehničku intervenciju   nakon saobraćajne nesreće na putu M 17 u mjestu Poljice, gdje su vatrogasci izvlačili unesrećene iz vozila.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u mjestima Pišću i Arnautima gdje je gorio dimnjak i putničko motorno vozilo.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Kalošević gdje je gorjelo nisko rastinje na površini cca 30 dunuma. U gašenju je učestvovalo 5 pripadnika PVJ i 2 pripadnika DVD Tešanj 1905.

 Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • požar u 06:50 sati, naselje Slavinovići, Klinika za plućne bolesti Covid odjel,
  • požar u 14,53 sati, naselje Slavinovići, Klinika za plućne bolesti Covid odjel, reaktivacija požara,

U požaru u Klinici za plućne bolesti jedno lice je smrtno stradalo. Radi se o pacijentu klinike.

  • požar u naselju Rapače, gdje je gorio dimnjak na privatnom stambenom objektu.

U požaru u Klinici za plućne bolesti jedno lice je smrtno stradalo. Radi se o pacijentu klinike.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Likavac imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • požar u naselju Milino Selo – Malinjak, na površini cca 200 duluma,
  • požar u naseljima Babice i Caparde, gdje je gorjela manja površina.

 Zapadnohercegovački kanton

 Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada imala je intervencije na gašenju požara od  13:00 do 13:30 sati, na lokalitetu Zaobilaznica, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožarena  površina je cca 1.000 m².

Srednjo-bosanski kanton

 Općina Busovača. Vatrogasna jedinica općine Busovača imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Solakovići, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije (dvije na gašenju zapaljenog otpada, jedna na gašenju zapaljnog niskog rastinja i jedna tehhnička intervencija na obezbeđenju prilikom uklanjanja NUS)

 ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

 Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 11.4.2021. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac dok je na lokalitetu Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetu Mobilna: Banovići nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

  

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR