Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.11.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 197 uzoraka, od čega je sedam pozitivno na COVID-19 .

Novi slučajevi registrovani su u Hercegovačko-neretvanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 10.11.2022.godine, uzorkovan je materijal kod četiri  osobe za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih osoba na COVID-19. Zaključno sa 10.11.2022.godine, na području BPK  Goražde nema aktivno zaraženih osoba na COVID-19.  Oporavljeno je ukupno 4335 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirano 11478 osoba, od kojih je 5739 pozitivno  (5578 osoba je izliječena, 161 osoba je preminula), a trenutno nema aktivnih osoba.

 

Kanton 10

Na području Kantona 10 testirane su četiri osobe na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema pozitivnih osoba na COVID-19.

 

ZEMLJOTRES

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Stolac. U 20:03 sati, osjetio se slabiji potres  na području grada Stoca. Jačina potresa bila je 3,4 stupnja po Richterovoj ljestvici, a epicentar 13km sjeveroistočno od Stoca, u Biogradu (republika Srpska).

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 16:32 do 17:55 sati, u Crnićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 08:20 do 10:40 sati, u mjestu Begića Kula, gdje je gorjela je krovna konstrukcija.   

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jednica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara na stambenom objektu u naselju Željeznička stanica.

Općina Tešanj. Profesionalna vatrogasna jedinica (PVJ) intervenisala je sinoć u 18:50 sati, u Industrijskoj zoni Bukva gdje je došlo do zapaljenja krova industrijskog objekta „Madi“ doo. Usljed požara prouzrokovana je materijalna šteta na objektu, a povrijeđenih nije bilo. U gašenju požara je učestvovalo šest vatrogasaca PVJ, jedan uposlenik JP RAD dd Tešanj, te uposlenici preduzeća. Provedena je i evakuacija uposlenih.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju elektro ormara u stanu, u naselju Bimišće.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na kući, u naselju Hlapčevići.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jednica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio krov kuće, u naselju Kerep.

Grad Tuzla. Vatrogasna jednica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju kontejnera za otpadni materijal.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA 

 

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina Velika Kladuša, Maglaj, Travnik, Vogošća i grada Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 8 eksplozivnih sredstvava.

 

 

 

 

                                              FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR