Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.08.2020.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Federacije BiH

 

FEDERACIJA BiH: 8.541 potvrđen slučaj.

– Ukupno izliječenih 4.807 osoba.

– Ukupno evidentirano 202 umrlih osoba.

– Ukupno aktivnih 3.532 osoba.

 

Unsko-sanski kanton

Prema informaciji Kantonalne bolnice u Bihaću, na Infektivnom odjelu nalazi se 14 pacijenata, pozitivnih na Covid-19  je 11 (2 pacijenta u jedinici intenzivnog liječenja, nisu na respratoru), a za 3 pacijenta  čeka se rezultat testa.

 

Posavski kanton

Do sada na prostoru Posavskog kantona od Korona virusa ( COVID19), testirano je 525  osoba, od kojih su 14 osoba pozitivne (10 osoba je izliječeno), a aktivno je 4  osobe.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Na osnovu informacije dobijene od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, u posljednja 72 sata, testirana je 151 osoba  na COVID-19. Rezultati su pokazali da je 29 osoba pozitivno, a 122 je negativno, Zabilježena su dva nova smrtna slučaja od COVID-19. Radi se o štićenicima Doma za stara i iznemogla lica Goražde, Ukupan broj preminulih osoba od COVID-19 na području BPK-a Goražde, je 8. Ukupan broj zaraženih osoba iznosi 98 . Ukupan broj oporavljenih do 09.08.2020. godine iznosi 106. U samoizolaciji se trenutno nalazi 296 osoba.

 

Kanton 10

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10: Dana 09.08.2020. godine, poslana su 4 nalaza za analizu na COVID 19,od čega su tri pozitivna, te jedan negativan.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most.  Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju od 00:15 do 01:15 sati, u mjestu Husimovci, gdje je gorjelo vozilo .Požar su gasila 2 vatrogasca sa 1 vozilom, na vozilu je pričinjena veća šteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 16:10 do 16:40 sati, u Međugorju, gdje je gorio Otpadni materijal, te
  • od 18:00 do 19:30 sati, u mjestu Vidovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neuma, imala je intervenciju na gašenju požara od 01:45 do 14:30 sati, u Zagrebačkoj ulici, gdje je izgorio stan.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju požara, koji je zahvatio dio lamperije i krova na objektu u izbjegličkom centru, u naselju Jegin Lug.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac, imala je intervenciju na gašenju požara, na vozilu, u ulici 7. bataljona.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri manje intervencije.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zapadnohercegovački kanton

Jučer, u vremenu od 06:00 do 20:00 sati, 3 pripadnika GSS-a iz Š.Brijega i 8 pripadnika GSS-a iz Ljubuškog, sudjelovali u potrazi za nestalim Poljakom, na planini Biokovo.

 

Kanton Sarajevo

Dana 09.08.2020.godine u 13:35 sati, Operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo, primio informaciju od strane građanke, da je njena prijateljica povrijedila koljeno i ne može se kretati. Lokacija na kojoj se nalaze je između sela Umoljani i Lukomir na Bjelašnici, na nepristupačnom terenu  gdje nemogu doći kola hitne pomoći. Traže pomoć od Službe za spašavanje iz lavina potrage i spašavanje na vodi i pod vodom (GSS) civilne zaštite Kantona Sarajevo.

U 13:45 sati, obavješten je direktor civilne zaštite Kantona Sarajevo, po obavještenju odmah je odobrio (GSS-u)  Službi za spašavanje iz lavina, potrage i spašavanje na vodi i pod vodom civilne zaštite Kantona Sarajevo, da mogu krenuti u akciju evakuacije povrijeđene osobe. U 16:10 sati, završena je akcija spašavanja, povirijeđena osoba predata je Hitnoj pomoći Kantona Sarajevo. U intervenciji su učestvovalo 12 spasilaca sa tri vozila.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Žuti  meteoalarm za veći dio Federacije Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona, također je izdao Žuti meteoalarm zbog očekivane dnevane temperature od 34 do 36°C.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE