Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.07.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 09.07.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.190 uzoraka, od kojih je 11 pozitivno na COVID-19.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Kantona na COVID-19 testirano 5.622 osoba, od kojih je 1.793 pozitivno  (1.686 osoba je izliječeno, dok je 105 osoba umrlo), a aktivne su 2 osobe.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana testirano je 42 osobe. Prema rezultatima testiranja nema registrovanih novozaraženih osoba na prisustvo COVID-19.

 

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 09:50 do 11:20 sati, na Podveležju, gdje je gorjela trava i otpad, te

– od 23:30 do 00:05 sati, u Raštanima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 13:45 do 14:45 sati, u Dretelju, gdje je gorjelo smilje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara  od 20:25 do 21:00 sati, u naselju Cerići, gdje je gorila suha trava.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općina Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Bajkovica, gdje je gorjelo nisko rastinje, površine 3 duluma.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanice imala je intervenciju na gašenju požara na lokacij Grič, gdje su gasili zapaljeno stablo, od udara groma.

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 15:16 do 17:30 sati, u mjestu Vranjska, gdje je gorjela trava.

 

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara  od 13:00 do 14:00 sati, na lokalitetu Ljubovići, gdje je gorjelo oko pola duluma trave. Požar su gasila dva vatrogasca s vozilom.

Općina Posušje. Jučer u 08:00 sati, dva vatrogasca PVP-a Posušje sa jednim vatrogasnim vozilom su obišli  požarište od prethodnog dana na lokalitetu „Livakovice“ MZ Vinjani i utvrdili da je linija požara koji se kretao prema sjeveru došla do mjesta Studena Vrila, i tu se pogasio, dok je drugi dio požara koji se odvojio na istočnoj strani i dalje aktivan na lokalitetu  Livakovice“ MZ Vinjani, te trenutno gori hrastova šuma na nepristupačnom terenu. Dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom kontinuirano obilazi požarište a isti je daleko od naselja.

Jučer od 12:30 do 13:30 sati, dva vatrogasca PVP-a Posušje sa jednim vozilom gasili su požar na lokalitetu Biške. Opožareno oko 2 duluma trave i niskog rastinja. Isto se  požarište aktiviralo u 14.30 sati, te je ugašeno u 16:30 sati. Opožareno je oko pola duluma trave i niskog rastinja.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara  od 11:50 do 13:30 sati,  na lokalitetu Bartuluša u Drinovcima, gdje je gorjelo oko 4 duluma trave i niskog rastinja. Požar je gasilo pet vatrogasca sa  dva vozila.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Seoča, u autopraonici, gdje je prilikom varenja došlo do požara na putničkom motornom vozilu. Pričinjena je materijalna šteta, bez povrijeđenih lica.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju na gašenju požara  na lokalitetu Matinski vis, gdje je gorjelo nisko rastinje i borova šuma.

Općina Breza. Vatrogasna jedinica općine Breza imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Vrankamen, gdje je gorjela kuća. Svi požari su ugašeni.

 

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu veću i pet manjih intervencija. Veću intervenciju su imali dana, 09.07.2021. godine u 12:20 sati, u ul. Obala Kulina Bana bb, općina Stari Grad, gdje je došlo do požara na krovu ugostiteljskog objekta „Konyali“. Požar je lokalizovan u 12:39 sati, a likvidiran u 13:32 sata. U gašenju požara učestvovalo je 11 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Manje intervencije su bile slijedeće: jednu na gašenju otpada u kontejneru, tri na gašenju trave i niskog rastinja te jednu tehničku intervenciju na otvaranju vrata stana.

 

  

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Tim iz sastava Federalne specijalizirane jedinice za uklanjanje eksplozivnih sredstava izvršio je uništavanje eksplozivnih sredstava, koja su pored markirane planinarske staze na planini Treskavici pronašli i prijavili planinari. Zbog složenosti zadatka tim su sačinjavali specijalisti za uklanjanje eksplozivnih sredstava i gorsko spašavanje, a u svojstvu posmatrača pridružio im se i pukovnik Helmut Fiedler šef Zajedničkih vojnih poslova u Glavnom štabu EUFOR-a.

Transport tima na i sa lokacije zadatka izvršen je helikopterom Agusta Bell 212 Austrijskih oružanih snaga iz sastava EUFOR-a iz baze EUFOR-a u Butmiru. Za vrijeme izvršenja zadatka u pripravnosti je bio helikopter za medicinsku evakuaciju u slučaju potrebe. Slijetanja su izvršena na pogodnoj zaravni oko 100 metara jugoistočno od vrha Mala Ćaba, a eksplozivna sredstva su pronađena uz samu markiranu planinarsku stazu na dionici Mala Ćaba-Bijela voda. Tokom izvršenja zadatka pronađena su četiri eksplozivna ostatka koja su uništena u dvije odvojene detonacije.

Iako su eksplozivna sredstva pronađena na nenaseljenom terenu, zbog činjenice da su se nalazila neposredno uz markiranu planinarsku stazu koja je izuzetno teška i strma, a veoma je popularna i posjećena morala su biti uklonjena. Kako bi evakuacija u slučaju nesreće izazvane ovim eksplozivnim sredstvima na tom terenu bila izuzetno složena i zahtjevna, posebno u slučaju lošeg vremena, bilo je potrebno preventivno djelovati i ukloniti sredstva koja su ugrožavala planinare.

 

 

 

O S T A L O

 

Podrška FUCZ učesnicima trodnevnog “Marša mira 2021”

 

Timovi FUCZ nastavljaju pružati podršku učesnicima “Marša mira 2021” koji su i ove godine krenuli iz Nezuka prema Potočarima. U Mravincima na području općine Bratunac rasformiran je kamp te se novi postavlja u Potočarima za potrebe ambulante, GSS-a i učesnika “Marša mira”. U skladu sa epidemiološkim mjerama obezbijeđeno je dezinfekciono sredstvo i termalne kamere za mjerenje tjelesne temperature. Terenska vozila, cisterne s pitkom vodom i mobilni timovi FUCZ su na lokaciji Udrč, najtežoj završnoj dionici Marša.

 

 

BIHAMK

Povodom 26. godišnjice genocida nad građanima Srebrenice i ukopa identificiranih žrtava sutra do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na putevima: Sarajevo-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Kalesija-Caparde, Bratunac-Srebrenica, Drinjača-Konjević Polje-Milići i Srebrenica-Zeleni Jadar. Kretanje teretnim vozilima nosivosti preko 3,5 tone zabranjeno je na istim pravcima u nedjelju 11.07., dok je na dionici Vlasenica-Konjević Polje-Bratunac zabrana na snazi danas, od 12 do 22 sata.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteolarm za centralne i sjeverne dijelove BiH, zbog očekivane grmljavine.

 

 

 

 

                                              FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR