Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.02.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Srednjobosanski kanton

Na području Kantona gotovo svi vodostaji rijeka i potaka je u opadanju, dok su ostali u stagnaciji. Situacija na području Kantona se polako normalizuje.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac izmjeren jutros u 07,00 sati, iznosio je 199,19 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme vodostaj je niži za 11 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,0 m3/s.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u  opadanju  duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-     541 cm (pripreno stanje),  jučer (585 cm),

–   Bosanski Šamac —————————-     369 cm (normalno stanje), jučer (419 cm),

–   Orašje ——————————————    615 cm (pripremno stanje),  jučer (660 cm).

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 08:00 sati, iznosio je 274 cm (jučer je iznosio 284 cm), s trendom  opadanja od -1 cm .

I dalje se kontinuirano provode redovite mjere obrane od poplava.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je normalan.

 

POŽARI

Unsko-sanski kanton 

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:30 14:10 sati, u krugu Kantonalne bolnice, gdje je gojelo motorno putničko vozilo. Požar su gasila 2 vatrogasca sa 1 vozilom,

– od 15:25 do 15:40 sati, u mjestu Orljani, gje je gorjela trava. Požar su gasila 2 vatrogasca sa 1 vozilom,

– od 15:40 do 18:30 i od 00:00 do 01:30 sati, u mjestu Mujadžići, gdje je gorio pomoćni objekat. Požar su gasila 4 vatrogasca sa 2 vozila.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, imala je intervenciju na gašenju požara od 21:10 do 22:20 sati, u mjestu Ostrožac, u kojem je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasila 3 vatrogasca sa 1 vozilom.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju od 21:17 do 23:20 sati, u mjestu Neprlje, zaseok Bašići, u kojem je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasila 2 vatrogasca sa 1 vozilom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 23:20 do 24:00 sati, u naselju Opine, gdje su gorjeli trava i otpad.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je ntervenciju na gašenju požara od 10:30 do 11:55 sati, u Gabeli, u kojem su gorjeli trava i rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je ntervenciju na gašenju požara od 15:56 do 16:30 sati, u ul. Kolonija, gdje je gorio dimnjak u zgradi.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je intervenciju na gašenju požara krovne konstrukcije na stambenom objektu (kuća), u naselju Vukovo br.171. Uzrok požara je zapaljenje dimnjaka, koji se proširio na dio krova. Požar je ugašen. Povrijeđenih osoba nije bilo. Pričinjena je materijalna šteta.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju na gašenju požara u stambenom objektu (kuća), u mjestu Varda, u kojem je gorio namještaj. Požar je brzo ugašen. Nije bilo povrijeđenih, a pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je 10 manjih intervencija, i to: dvije intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka, jednu intervenciju na gašenju zapaljenog automobila, intervencija po pojavi dima u kući, četiri obezbjeđenja (od čega tri obezbjeđenja „EYOF-a“), te dvije tehničke intervencije.

 

SNJEŽNE PADAVINE

Kanton 10

Na području Kantona 10, saobraćaj se odvija bez posebnih ograničenja, potrebna je opreznija vožnja na planinskim prijevojima Mliništa i Oštrelj, gdje na cesti može biti poledice.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Na području općine Vitez obustavljeno je snabdijevanje vodom tokom noći i djela dana, zbog otklanjanja kvara na cjevovodu. Radovi se odvijaju više dana gdje se vrši obustava pitke vode više puta tokom dana na području cijelog grada.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog topljenja snijega i povećanja izdašnosti vode na svim izvorištima koja su pod nadzorom JP „Vodovoda“ Bihać, i dalje se preporučuje potrošačima da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće. Vodosnabdijevanje u ostalim općinama  je zadovoljavajuće.

 

O S T A L O

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

OTVARANJE EVROPSKOG OMLADINSKOG OLIMPIJSKOG FESTIVALA (EYOF) 2019

Federalna uprava civilne zaštite uključena je u aktivnosti oko pripreme i organizacije Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2019.

 

POPLAVE

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Timovi Federalne uprave civilne zaštite su i dalje angažovani na području Srednjobosanskog kantona, općina Busovača, na poslovima otklanjanja posljedica poplava i klizišta koje su zahvatile to područje proteklih dana.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u kontaktu sa svim institucijama i službama koje su u proteklom periodu bile uključene u potragu za El-Eminom Hadžićem, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri, kod Kaknja. U slučaju bilo kakvih novih saznanja i informacija koje bi ukazale na novi trag, potraga bi se odmah intenzivirala.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je ŽUTO upozorenje za Unsko-sanski kanton, Kanton 10, te Hercegovačko-neretvanski kanton, zbog mogučih udara vjetra do 45 km/h.

Visina snijega izmjerena jutros u 07 sati (cm): Bjelašnica 186, Han Pijesak 42, Čemerno 37.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE