Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.10.2020.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 Prikaz broja zaraženog stanovništva Covid-19 u F BiH za prethodni dan, prema informacijama objavljenim od strane Federalnog zavoda za javno zdravstvo na dan 08.10.2020. godine, do 24:00 sati.

 

KANTON NOVOZARAŽENIH UKUPNO AKTIVNIH
Unsko-sanski kanton 3 138
Posavski kanton 1 23
Tuzlanski kanton 25 223
Zeničko-dobojski kanton 0 502
Bosansko-podrinjski kanton Goražde 0 19
Srednjobosanski kanton 20 221
Hercegovačko-neretvanski kanton 16 715
Zapadnohercegovački kanton 1 353
Kanton Sarajevo 8 329
Kanton 10 5 132
Federacija BiH 79 2655

 

POŽARI 

Tuzlanski kanton

 Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je manju intervenciju na gašenju požara u stanu u Lukavcu. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinica imala je intervenciju na gašenju požara divlje deponije otpada na gradskom groblju u naselju Novi Grad. Požar je lokalizovan i ugašen.

Srednjo-bosanski kanton  

 Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik imali su  intervenciju na gašenju požara u mjestu Varoš, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 5 (pet) intervencija manjeg intenziteta (dvije na gašenju manjih požara, dvije intervencije na obezbjeđenju i jednu tehničku intervenciju).

Kanton 10

 Općina Drvar. Vatrogasna jedinica firme Komunalca gasila je požar u krugu firme Fininvest od 17:30 – 18:30 sati.

 ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona kvalitet zraka za dan 8.10.2020 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalittima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice, dok se na lokalitetu Mobilna: Gračanica nije mogao ocijeniti.

 OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. I dalje je zbog zamućenja vode na svim izvorištima, koje su prouzrokovale obilne kišne padavine, na snazi preporuka prokuhavanja vode za piće.

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općina Fojnica i Čelić timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 2 eksplozivna sredstva.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE