Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.05.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacija Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 08.05.2022. godine.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirana je 21 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovane su dvije novozaražene osobe. U samoizolaciji se nalazi 28 osoba. Pozitivno je 26 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirana 9696 osoba, od kojih je 4780 pozitivno (4625 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivne su dvije  osobe.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 08.05.2022. godine, uzrokovan je materijal kod jedne osobe. Prema rezultatima testiranja nema  pozitivnih osoba  na COVID-19 .

Zaključno sa 08.05. na području BPK dvije osobe su aktivno zaražena koronavirusom (COVID-19), pod zdravstvenim nadzorom su četiri osobe, oporavljeno je ukupno 3956 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

Kanton10

Dana 08.05.2022.godine testirano je 10 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja jedna osoba je pozitivna.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 19:05 do 23:15 sati u Donjoj Blatnici, gdje je gorjela kuća.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 22:30 do 22:45 sati na Koloniji, gdje je gorio kontejner.

 

Unsko-sanski kanton

Općina V.Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V.Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 18:11 do 19:10 sati u mjestu Ponikve, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Mitra Trifunovića Uče, gdje je gorio putnički automobil. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara na Staroj jami, gdje je gorjela trafostanica.

 

Tehničke intervencije

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno: Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Bugojno zbog obilne kiše imali su tri tehničke intervencije ispumpavanja vode iz prizemnih objekata na lokacijama Donje Karadže, Gromile i ul. Sultan Ahmedova.

 

O S T A L O

 

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Unsko-sanskog kantona , zbog očekivane grmljavine.

 

 

 

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR