Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.03.2018.godine, do 10:00 sati

 

POPLAVE, VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save u porastu je duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07,00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–         454 cm (pripremno stanje), jučer 383 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–         439 cm (pripremno stanje), jučer 295 cm,

–   Orašje ————————————-         647 cm (pripremno stanje), jučer 515 cm.

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,66 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 43 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 76,40 m3/s.

Općina Gračanica. Zbog izlijevanja rijeke Spreče pod vodom je oko 150 ha poljoprivrednog zemljišta u priobalnom području rijeke.

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 07:00 sati iznosio je 380 cm, jučer 363 cm (na visini od 300 cm preduzimaju se redovne mjere zaštite od poplava).

Općina Doboj Istok. Zbog izlijevanja rijeke Spreče pod vodom je oko 80 ha zemljišta u priobalnom pojasu rijeke.

Općina Srebrenik. Zbog izlijevanja rijeke Tinje u MZ Potpeć ugrožena su 4 stambena objekta, jedan vjerski objekat – crkva i zgrada MZ Potpeć.

 

Unsko-sanski kanton

Usljed topljenja snijega vodostaji rijeka i riječica su u blagom porastu.Trenutno nema ugroženih objekata.

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une izmjeren jutros u 07:00 sati iznosio je 108 cm, jučer 103 cm (kritična tačka je 100 cm).

Vatrogasna jedinica grada  Bihaća imala je intervenciju na ispumpavanju podzemne vode iz podrumskih prostorija.

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 282 cm, jučer 278 cm (kritična tačka je 380 cm).

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada  Cazina imala je dvije intervencije na ispumpavanju podzemnih i oborinskih voda iz podrumskih prostorija u mjestu Bajrići i ulici Bosanskih šehida.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka na području Kantona je u porastu i granicama normalnog . Na mjernom mjestu u Zenici, u 07:30 sati visina vodostaja iznosila je 260 cm,  (kritična visina vodostaja  je 350 cm).

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 08:00 sati iznosio je 312 cm, dok je jučer bio 293 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava). Od 02.03.2018.godine, od 13:30 sati, na snazi su redovne mjere obrane od poplava.

 

Srednjobosanski kanton

Vodostaji svih vodenih tokova na području Kantona su granicama normale i uglavnom imaju trend opadanja.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaji rijeka

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
Neretva Mostar 07:15 sati 500 cm 850 cm
Trebižat Humac 07:15 sati 312 cm 280 cm
Krupa Dračevo 07:15 sati 180 cm 300 cm
Bregava Stolac 05:00 sati  105 cm 110 cm
Buna Buna 05:00 sati 301 cm 265 cm

 

KLIZANJE TLA

 

Tuzlanski kanton 

Općina Srebrenik. U toku protekla 24 sata Operativnom centaru civilne zaštite Srebrenik prijavljena su dva klizišta:

– u naselju Cage, gdje je ugroženo više stambenih objekata i jedan vjerski objekat (džamija),

– u naselju Kuge, gdje je ugroženo 8 stambenih objekata i prekinuta putna komunikacija.

  

POŽARI

 

Tuzlanski kanton 

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Tuzla imala je intervenciju na gašenju automobila u ul. Mirze Delibašića. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri manje intervencije na gašenju požara i to:  jednu na gašenju zapaljenog kamiona i dvije na gašenju zapaljenih dimnjaka u privatnim objektima.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA – ZRAKA

 

Tuzlanski kanton 

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kvalitet zraka za dan 08.03.2018. odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje. Kvalitet zraka za dan 08.03.2018 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice, dok se na lokalitetima Lukavac i Mobilna Kalesija ne može ocijeniti.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog povećanja mutnoće vode na izvorištima potrošačima se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

                                                                                                                 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

Općina Ilidža. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Općinske službe civilne zaštite Ilidža, da se u njihovim prostorijama nalazi jedna ručna bomba.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava, koji su navedeno sredstvo preuzeli isti dan.

 

Tuzlanski kanton 

Općina Čelić. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite vršili su  preuzimanje i uništavanje eksplozivnih sredstava  na području općine Čelić.

 

O S T A L O

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je tehničku intervenciju na izvlačenje vozila i unesrećene osobe na lokalnom putu Tešanj-Tešanjka, gdje  je putničko vozilo sletjelo u rijeku. Vozilom je upravljaja ženska osoba koja je zadobila lakše tjelesne povrede.  Na vozilu je pričinjena materijalna šteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinca općine Čapljina imala je tehničku intervenciju od 10:30 do 11:30 sati na spašavanju žene iz bunara.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada  Cazina imala je tehničku intervenciju u mjestu Tržac zbog urušavanje krovne konstrukcije na stambenom objektu.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE