Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.12.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Velika Kladuša, imali su veću intervenciju na gašenju požara u kojem je gorjela krovna konstrukcija na stambenom objektu (kuća), u mjestu Polje. Požar su gasila četiri vatrogasca sa jednim voziom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Visoko, imali su intervenciju na gašenju požara u kojem je gorio krov na privatnom stambenom objektu, u mjestu Radovlje, zaseok Kolotići. Uzrok požara za sada je nepoznat. Pričinjena je materijalna šteta. Povrijeđenih lica nije bilo. Požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Pripadnici vatrogasne jedinice grada Tuzla, imali su intervenciju na gašenju dimnjaka u ul. Pašage Mandžića br. 13. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica, imala je intervenciju jutros u 02:47 sati, na gašenju veće količine bala sijena u naselju Soko. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice, imala je intervenciju na gašenju požara u kojem je gorjela veća količina bala sijena u naselju Kuljan. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu veću i četiri manje intervencije.

Veću intervenciju imali su jutros od 06:50 sati, u ul. Lužanski put bb, općina Ilidža, na gašenju požara na privatnoj kući. U gašenju požara učestvuje osam vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Požar je lokalizovan u 07:21 sati, a potpuno gašenje požara je još u toku.

Imali su još četiri manje intervencije, i to: jednu na gašenju zapaljenog otpada, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka, jednu na gašenju zapaljenog sijena, te jedno obezbjeđenje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 19:15 do 20:10 sati, na Žovnici, gdje je  gorio otpad.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTAVA  – NUS

 

Tuzlanski kanton

Općina Čelić. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite radili su na uklanjanju eksplozivnih sredstava na području općine Čelić.

Općina Kalesija. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite vrše pripreme za  nastavak deminerskog procesa na zadatku “Lisača 1“ , na području općine Kalesija.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Jučer je građanin prijavio pronalazak granate …1 kom., na Bišću polju.

Prijava je po pronalasku eksplozivnog sredstva proslijeđena uposlenicima  Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je informaciju od Općinske službe civilne zaštite Hadžići, da se u njihovim  prostorijama nalazi jedna ručna bomba.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za područja, i to: Kantona 10 (Livno), zbog udara vjetra između 40 i 50 km/h, te za područje Unsko-sanskog kantona, zbog očekivanih padavina oko 20 l/m².

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE