Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.02.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica Grada Bihaća imala je pet intervencija, i to:

     od 16:00 do 17:10 sati, u mjestu Jasika, gdje je gorjela trava. Požar su gasili tri vatrogasca sa jednim vozilom.

     od 17:15 do 17:47 sati, u mjestu Golubić, gdje je gorjela trava. Požar su gasili tri vatrogasca sa jednim vozilom.

     od 18:38 do 20:00 sati, u mjestu Brekovica, zbog požara kuće. Požar su gasili tri vatrogasca sa jednim vozilom. Pričinjena je veća šteta.

     od 18:51 do 19:20 sati, u mjestu Sokolac, gdje je gorjela trava. Požar su gasili dva vatrogasca sa jednim vozilom.

     od 17:47 do 21:05 sati, u mjestu Lohovo, gdje je gorjela trava i trstika. Požar su gasili četiri vatrogasca sa dva vozila.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je jednu intervenciju od 18:35 do 19:10 sati, u mjestu Dolovi, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasili četiri vatrogasca sa jednim vozilom.

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik ugasila je požar, gdje je gorjelo nisko rastinje, u naselju Murati.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Dana 06.02.2016.godine, izbio je požar na vikendici u naselju Hubjeri. Odmah po dojavi u 21,20 sati, jedno vatrogasno vozilo sa tri vatrogasca izašli na lice mjesta. Obzirom da se požar pojavio na nepristupačnom mjestu, u potkrovlju objekta, pozvali su u ispomoć još pet vatrogasaca i dva vozila. U akciji gašenja požara učestvovalo je i pet građana. U akciji gašenja požara lakše je povrijeđen jedan vatrogasac. Požar je lokalizovan u 24,00 sati. Uzrok požara kao i nastalu štetu utvrdit će naknadno nadležni organi.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 10:05 do 11:10 sati, gorila trava i nisko rastinje u Zvirovićima;

– od 13:35 do 16:45 sati, gorila šuma i nisko rastinje na Nakovnju;

– od 16:00 do 16:50 sati, gorila trava i nisko rastinje na Šuškovu.

Zapadno-hercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Dojava o požaru u mjestu G. Mamići. Vatrogasci gasili požar u vremenu od 07:00 do 08:00 sati, gdje je gorio privatni pomoćni objekat. Prilikom požara pričinjena je veća materijalna šteta.

 

ZAGAĐENOST ZRAKA

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 07.02.2016 godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver i BKC.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Prijava NUS-a, u Vitezu u ulici Stjepana Radića. Radi se o bombama koje su zakopane u zemlji, u dvorištu u blizini kuće. O navedenom su obavješteni pripadnici za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

O S T A L O

INFORMACIJA O PLANINARSKOJ NESREĆI NA BJELAŠNICI

Kanton Sarajevo

Dana, 07.02.2016.godine, u 14:11 sati, Kantonalni opeartivni centar civilne zaštite je putem telefona obaviješten od zamjenika načelnika Kantonalne gorske službe spašavanja-Stanica Sarajevo Dženadina Veladžića da se na Bjelašnici, lokalitetu Kotlovi, dogodila nesreća u kojoj je teže povrijeđena jedna ženska osoba (planinarka), te da je neophodan helikopter OS BiH, kako bi se unesrećena evakuisala. Dežurni operativac je o navedenom odmah obavijestio direktora Kantonalne uprave civilne zaštite, pomoćnika za mjere zaštite i spašavanja i šefa Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite, te je na propisanim obrascima proslijedio Federalnom operativnom centru civilne zaštite, zahtjev za angažovanjem helikoptera OS BiH.

Pripadnici Kantonalne gorske službe spašavanja su na mjestu nesreće pronašli jednog unesrećenog planinara, koji je na licu mjesta preminuo, uslijed smrtonsonih povreda glave, dok su drugom planinaru (ženskoj osobi), pružili prvu medicinsku pomoć i zbog nemogućnosti transporta zrakom (helikopterom) zbog loših vremenskih prilika, istu transportovali kopnom specijaliziranim sredstvima i predali je ekipama hitne medicinske pomoći sa osnovnim vitalnim znacima života, koja je zatim zbog životne ugroženosti transportovana helikopterom Oružanih snaga BiH, na UKC Sarajevo, gdje su joj ljekari ukazali neophodnu medicinsku pomoć.

Smrtno stradalog planinara pripadnici Kantonalne gorske službe spašavanja, Stanica Sarajevo, transportovali su do Hitne pomoći, u Babinom dolu, gdje je predat dežurnom tužiocu na dalju proceduru.

U akciji izvlačenje i spašavanja planinara učestvovali su pripadnici: Kantonalne gorske službe spašavanja, Stanica Sarajevo, Kantonalne uprave civilne zaštite, Federalne uprave civilne zaštite, MUP-a Kantona Sarajevo i Hitne pomoći.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. I dalje se vrše pretrage terena za nestalom osobom Mustajbegović Adinom.

U subotu 06.02.2016. godine, pretraga je vršena u rijeci Krivaji, vizuelnim osmatranjem. U potrazi učestvovala 3 pripadnika rafting kluba Olovo, Ribolovno društvo Olovo, Civilna zaštita Olovo, te mještani. Pretrage vršene od lokaliteta Buka do Soluna.

U nedelju 07.02.2016.godine, pretraga vršena vizuelnim osmatranjem i pregledom korita podvodnim kamerama. Stanovnici MZ-e Solun organizovano su vizuelnim osmatranjem pretraživali korito. Pretrage ponovno vršene od Soluna do Buka. Potrage nisu dale rezultate.

U potrazi učestovovali: Kajak kanu klub sa 5 članova, PVJ-a Olovo sa 2 vatrogasca, te 20 mještana-dobrovoljaca.

Pretrage se nastavljaju i danas vizuelnim pregledom.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

O dstrane Federalnog hidrometeorološkog zavoda izdato je NARANDŽASTO UPOZORENJE za područje Krajine, gdje se očekuje pojačan vjetar, a na momente sa olujnim udarima, u vremenu od 08.02.2016.godine, od 00:00 sati, do 08.02.2016.godine, do 23:59 sati, dok je za ostala područja u Federaciji BiH, izdato ŽUTO upozorenje, a odnosi se na pojačan vjetar od 40 do 60 km/h.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE