Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.08.2020.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Federacije BiH

 FEDERACIJA BiH: 7.828 potvrđena slučaja.

– Ukupno izliječenih 4.072 osoba.

– Ukupno evidentirano 185 umrle osobe.

– Ukupno aktivnih 3.571 osoba.

Kanton 10

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10:  Dana 05.08.2020. godine, poslano je 2 nalaza za analizu na COVID-19, oba nalaza su pozitivna.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus, testirano 514 osoba, od kojih su 12 osoba pozitivne, 10 osoba je izliječeno, a trenutne su  aktivne 2 osoba.

Unsko-sanski kanton

Prema informaciji Kantonalne bolnice u Bihaću na Infektivnom odjelu nalazi se 13       pacijenata, pozitivnih na Covid-19 je 11( 1 jedan pacijent je u jedinici intenzivnog liječenja, ali nije na respiratoru), a za 2 pacijenta čeka se rezultat testa.

Općina Sanski Most.  Prema informaciji Epidemiološke službe Doma zdravlja trenutno ima 14 lica pozitivnih na Covid-19, a za 8 lica čeka se rezultat testa.

                     

Bosansko-podrinjski kanton

JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde: Na osnovu informacije dobijene od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, dana 06.08.2020.godine, testirano je 50  osoba  na COVID-19. Rezultati su pokazali da je devet osoba pozitivno, a 41 je negativno. Ukupan broj zaraženih osoba iznosi 76. Sedam osobe je izliječeno, tako da je ukupan broj oporavljenih od početka pandemije do 06.08.2020. iznosi 99. U samoizolaciji se trenutno nalazi 279 osoba.

 POŽARI 

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 23.15 do 00:10 sati, u naselju Rodoč, gdje je  gorjela trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 08:00 do 09:00 sati, u Gabeli, gdje je  gorio biljni otpad.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 15:08 do 15:40 sati, u ulici Donje Polje, gdje je gorjela trafo stanica.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka, te jedno obezbjeđenje manifesatacije ,,Odbrana BiH – Igman 2020“.

 Tuzlanski kanton

 Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići  imala je 3 tehničke intervencije uslijed olujnog nevremena (crpljenje vode i uklanjanje drveća).

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je 11 tehničkih intervencija uslijed olujnog nevremena (crpljenje vode, uklanjanje oborenog drveća i sapiranje posipnog materijala sa saobraćajnica).

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine  Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara na električnim  instalacijama na stambenom objektu (kuća) u naselju Olanovica.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinca grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara na stambenom objektu u ul. Husinskih rudara i 6 tehničkih intervencija uslijed olujnog nevremena.

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općine Lukavac i grada Gradačac timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 4 eksplozivna sredstva.

 

O S T A L O

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za područje F BiH, gdje se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE