Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.03.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 06.03.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH, novozaraženih  sa Covid-19 je 638, dok je aktivno zaraženih 7 056 osoba.

 

POŽARI  

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intrevenciju na gašenju požara od 01:50 do 04:00 sata, u mjestu Pećigrad, gdje je zbog zapaljenja dimnjaka, na kući, došlo do požara na cijeloj krovnoj konstrukciji. Požar su gasila četiri vatrogasca s vozilom i tri mještanina.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Zdena, gdje je gorio dimnjak.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Vareš. Vatrogasna jedinica općine Vareš imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Selište, gdje je gorjela suha trava i otpadni materijal.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Jelah, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo. 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton 

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara

od 16:40 do 18:30 sati, na Fortici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 18:15 do 19:40 sati, gdje je  gorjela trava i rastinje, na groblju u Čučkovini (Domanovići),

– od 18:20 do 19:40 sati, gdje je gorjelo rastinje i dio šume, na Domanovićima.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervencije na gašenju požara i to:

– 15:15 do 17:15 sati, u Goranskom polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 17:15 do 18:45 sati, na Borcima, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i panjevi.

 

 

Tuzlanski kanton

Općina Živince.  Vatrogasna jedinica općine Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Donja Višća, gdje je gorio dimnjak i dio krova na stambenom objektu.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u firmi “Bingo” gdje je izbio požar na pomoćnom objektu.

 

Zapadno-hercegovački kanton       

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 12:30 do 13:30 sati, na Zaobilaznici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje površine, oko 1000m2. Intervenisala su tri vatrogasca s dva vozila,
  • od 13:20 do 15:10 sati, na Brigu, gdje je gorjela borovina, trava i nisko rastinje, površine oko 7000m2. Intervenisala su četiri vatrogasca s dva vozila, te
  • od 21:00 do 22:15 sati, u Čerigaju, gdje je gorjela šuma, površine oko 5000m2. Intervenisala su dva vatrogasca s jednim vozilom.

Općina Grude. Vatrogasna jedinca općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara od 12:30 do 13:30 sati, u Cerovu Docu, gdje je gorjela šuma, trava i nisko rastinje, površine  7000m2. Intervenisala su dva vatrogasca s jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su četiri manje intervencije i to: jednu intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka, jednu na gašenju zapaljenog otpada, tehničku intervenciju na otvaranju zaglavljenih vrata, te obezbjeđenje sportskog događaja.

 

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuto upozorenje za Kanton Sarajevo zbog niske temperature do -6°C.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR