Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.03.2018.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save  i dalje je u  blagom porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07,00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–         281 cm (normalno stanje), jučer 268 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–         188 cm (normalno stanje), jučer 160 cm,

–   Orašje ————————————-         431 cm (normalno stanje), jučer 410 cm.

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 198.83 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme, nivo je viši za 20 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 47,9 m3/s.

 

Općina Gračanica. Nivo vodostaja rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 07:00 sati, iznosio je 321 cm (na visini od 300 cm preduzimaju se redovne mjere zaštite od poplava). Rijeka Spreča izlila se i priobalno poplavila 30 ha poljoprivrednog zemljišta.

 

Grad Tuzla. Na području grada Tuzla, količina padavina iznosila je 7 l/m².

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 59 cm, jučer 54 cm (kritična tačka je 100 cm). Padavine: kiša 2 l/m2. Visina snijega iznosi 63 cm.

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 165 cm, jučer 151 cm (kritična tačka je 380 cm). Visina snijega iznosi 29 cm.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona je  normalan.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 07:30 sati, iznosio je 317 cm, dok je jučer iznosio 300 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava). Od 02.03.2018.godine, od 13:30 sati, na snazi su redovne mjere obrane od poplava.

 

Srednjobosanski kanton

Vodostaji na području Kantona i dalje su u porastu.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaji rijeka

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
Neretva Mostar 07:30 sati 553 cm 850 cm
Trebižat Humac 07:30 sati 317 cm 280 cm
Krupa Dračevo 07:30 sati 170 cm 300 cm
Bregava Stolac 07:00 sati 98 cm 110 cm
Buna Buna 07:00 sati 296 cm 265 cm

 

 

 

SNJEŽNE I KIŠNE PADAVINE PADAVINE

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bihać 63, Sanski Most 29, Bosanski Novi 27, Han Pijesak i Mrkonjić Grad 15, Ivan Sedlo i Prijedor 8, Gradačac 5.

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Gacko 48, Mostar 47, Bileća 33; Ivan Sedlo 29; Stolac 25; Trebinje 19; Livno 18; Foča 14; Sarajevo-Bjelave 12; Sokolac 9; Gradačac, Višegrad 8; Tuzla 7; Banja Luka, Han Pijesak 6; Bijeljina, Bosanski Novi, Rudo, Sanski Most 5; Prijedor, Srebrenica, Zenica, Zvornik 4; Bugojno 1.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni i saobraćaj se odvijao bez zastoja, po mokrom ili vlažnom kolovozu. Na dionicama putnih pravaca u višim predjelima ima ugaženog snijega na kolovozu, a moguća je i poledica u jutarnjim satima. Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na dionici puta Bihać – Bosanska Krupa.

Grad Bihać. Na području grada Bihaća, sinoć od 22:00 sati, do jutros do 06:00 sati, bilo je angažovano 20 ljudi, 2 kamiona, 2 utovarivača i 1 multikar mašina, na odvozu snijega iz urbanog dijela grada.

U toku dana, 06.03.2018. godine, pristigla je 21 prijava o nastaloj šteti kod pravnih i fizičkih lica, uslijed snježnih padavina.

JKP „Komrad“ d.o.o. Bihać, od jučer je otpoćeo sa redovnim odvoženjem smeća.

Još uvijek je na snazi stanje prirodne nesreće

 

Kanton 10

Općina Bosansko Grahovo. Prekinuto je čišćenje lokalne prometnice Bosansko Grahovo – Tiškovci, do daljnjeg, zbog teškog terena i teških uslova za rad. Trenutno na tom području pada kiša i jugo je. Snijeg se ubrazano topi. Mještani se samoorganizovali i sa druge strane iz pravca Republike Hrvatske  (uz pomoć iz Republike Hrvatske), raščistili su pojedine dionice puta, pa se mještani kreću preko granice (sa R. Hrvatskom), uz pogranične dozvole.

 

Srednjobosanski kanton

Promet na području Srednjobosanskog kantona, odvija se po mokrim i klizavim prometnicama  bez smetnji i zastoja.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija nesmetano na svim putnim pravcima.

Na smanjenu vidljivost zbog magle, ovoga jutra upozoravaju se vozači na putnim pravcima: u blizini riječnih tokova kao i u kotlinama, a izdvaja se putni pravac Žepče-Maglaj.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj na području Kantona Sarajevo, odvija se bez većih poteškoća, osim na dionicama gdje se izvode planirani radovi.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton 

Grad Tuzla. Pripadnici vatrogasne jedinice grada Tuzla, imali su intervenciju na gašenju požara na dimnjaku, u ul. Ivana Markovića Irca br.18.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara na dimnjaku stambenog objekta, u ulici Mule Hodžića.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvije intervencije, od čega jednu intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

KLIZANJE TLA – KLIZIŠTE

Tuzlanski kanton 

Općina Sapna. Na dijelu regionalnog puta Kalesija – Sapna, između naselja Zukići  i Međeđa, došlo je do klizanja tla, uslijed kojeg se zbog nanosa zemlje na cesti otežano saobraća, ovom putnom komunikacijom.

Nadležna služba za raščišćavanje terena obaviještena je o ovom slučaju.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Uposlenici Općinsk služba civilne zaštite Maglaj,  izašli su na teren i izvršili snimanje stanja odrona zemlje, na lokalnom putnom pravcu Moševac-Ravna (lokalitet Husanovići).

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA – ZRAKA

Tuzlanski kanton 

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 06.03.2018.godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver i Bukinje, dok je na lokalitetu Mobilna: Kalesija odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Kvalitet zraka za dan 06.03.2018.godine, nije se mogao ocijeniti na lokalitetima BKC-e, Lukavac i Živinice.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Tuzlanski kanton 

Općine Gračanica i Doboj Istok. Uposlenici Federalne uprave civilne jučer su izvršili preuzimanje i uništavanje eksplozivnih sredstava, sa područja općina Gračanice i Doboj Istoka.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana 06.03.2018.godine, pristigla prijava od mještana, o pronalasku 5. komada ručnih bombi i više komada streljiva, u mjestu Podgorani.

Općina Prozor/Rama. Iz Policijske stanice Prozor/Rama, pristigla je prijava o pronalasku ručne bombe, koja je smještena u skladište Policijske stanice.

Prijave su po prijemu proslijeđene uposlenicima za UES, Federalne uprave civilne zaštite.

 

O S T A L O

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD                                                               

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje je prognozirana količina padavina između 20 i 40 litara po metru kvadratnom.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE