Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.12.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI       

 

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je tehničku intervenciju na vršenju vatrogasnog obezbjeđenja u naselju Luka, gdje je došlo do samozapaljenja nepoznatog materijala.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče, imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka, u ulici Abdul Vehab Ilhamije, požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic,  imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od  13:25 do 17:00 sati,  gdje je gorila  obiteljska kuća u Čelebićima. Pričinjena  je veća  materijalna šteta.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinca općine Stolac, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od  14:55 do 15:30 sati,  gdje je gorio dimnjak u stambenoj zgradi, u Banovinskoj ulici.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinca općine Ljubuški, imala je intervenciju u vremenu od 07:05 do 07:40 sati, na gašenju trave i niskog rastinja, iznad restorana „Fragola“. Na intervenciju su izašla dva vatrogasca, sa jednim vatrogasnim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je 6 intervencija, od čega: 4 intervencije na gašenju dimnjaka na stambenim objektima, jednu manju intervenciju u stanu, te jednu manju intervenciju u kotlovnici privatnog stambenog objekta.

 

 

ZAGAĐENJE ZEMLJIŠTA I OKOLIŠA

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Dana 04.12.2018.godine, u toku noći došlo je do samozapaljenja  uglja u „divljoj jami“ u naselju Luka, ulica Paše Kubata,  koja se nalazi na privatnoj parceli. Usljed samozapaljenja pojavila se veća količina dima.

Dana 05.12.2018.godine, oko 11:00 sati, formirana je komisija koja je obišla lokalitet.  Uvidom na licu mjesta utvrđeno je da je na dijelu parcele došlo do pojave slijeganja-potonuća dimenzija 10×10 m i zapaljenja nepoznatog materijala u donjim slojevima, što je prouzrokovalo pojavu dima. Slijeganje se pojavilo na padini isto ima tendenciju gravitacionog širenje prema stambenim objektima koji su u podnožju padine.

U toku je utvrđivanje uzroka nastanka potonuća, nakon čega će se poduzeti potrebne mjere za rješavanje ove pojave.

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 05.12.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Mobilna: Banovići.

Kvalitet zraka za dan 05.12.2018 godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice.

 

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog radova na izgradnji mjernog okna rezervoara Orašac u naselju Orašac, danas 06.12.2018.godine, doći će do prekida u vodosnabdijevanju u ovom naselju i okolnim mjestima u vremenskom periodu od 09:00 do 15:00 sati.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Neum. Od 07:30 do 15:30 sati, doći će do prekida elektroopskrbe u naseljima Prapratnica, Broćanac, Praovice, Podžablje, baznoj stanici BH Telecom i Vodovodu Prapratnica.

Općina Jablanica. Od 09:00 do 15:00 sati, doći će do prekida elektroopskrbe u naseljima Šanica, Bijela, Ravna i Dragan Selo.

Grad Mostar. Zbog radova na vodovodnim instalacijama u Ilićkoj ulici planirana je obustava vodoopskrbe od 08:00 do 14:00 sati.

 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTAVA  – NUS

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.

Dana 06.12.2018.godine, između 05:00 i 06:00 sati, do mjesta Bijela, na magistralnoj cesti M – 17, između Mostara i Jablanice, izvršeno je uništavanje avio – bombe.

U akciji izmještanja učestvovao je veći broj službenika Policijske uprave Mostar, pripadnici Profesionalane vatrogasne jedinice Mostar, te uposlenici Federalne uprave civilne zaštite. Uništenje avio – bombe  izvršeno je u 08:36 sati, na lokalitetu Bijela.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Pale u F BiH. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je  informaciju od strane građanina da se u mjestu Datelji nalazi eksplozivno sredstvo, radi se o trenutnom tromblonu:  1 komad.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

O S T A L O

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Kantona Sarajevo, zbog pojave magle po kotlinama.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE