Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.11.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Sapna. Pripadnici DVD-e Sapna, gasili su šumski požar na površini od cca 3 dunuma, na području MZ-e Kraljevići. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je intervenciju na gašenju šumskog požara na području MZ-e Moranjci, na manjoj površini. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Teočak. Pripadnici DVD-e Teočak, imali su intervenciju na gašenju požara na privatnom stambenom objektu, u centru Teočaka. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je intervenciju na gašenju požara od 02:51 do 06:30 sati, na Tresani, gdje je gorio ugostiteljski objekat.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Talami, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma. Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno.  Pripadnici DVD-e Bugojno, imali su intervenciju na gašenju požara gdje je gorio dimnjak na osnovnoj školi, u gradu. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri manje intervencije, i to: jednu na gašenju napuštenog devastiranog objekta i dvije na gašenju niskog rastinja.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Jučer, od 17:18 sati, usljed jakih udara vjetra u prekidu je dio 10kV dalekovoda  Jasenice.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. U toku noći jak vjetar izazvao je rušenje stabala po lokalnim putevima i elektrodistributivnoj mreži, te je time prouzrokovao prekid u napajanju električnom energijom u MZ-e: Solun, Klinčići, Kamensko, Careva Ćuprija i Jelaške. Ekipe su na terenu i otklanjaju kvarove.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Iz Javnog poduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine informacija da je od sinoć od 23:20 sati, područje Rujišta, usljed kvara na dalekovodu ostalo bez napajanja el. energijom.

 

Kanton 10

Općina Bosansko Grahovo. Od 22:20 sati, bez električne energije je naselje Borovača. Jak vjetar srušio je stablo, koje je presjeklo kabal od elektromreže.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD-e Stari Vitez, dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u naselje Ahmići, a DVD-e Vitez jednom sedmično u naselja Putkovići i Bukve.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Pale u Federacije BiH i Kakanj, te gradova Goražde i Mostar, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 4 eksplozivna sredstva i 30 komada pješačke municije.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao Žuti meteoalarm za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog očekivane količine padavina između 20 i 40 litara po metru kvadratnom.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE