Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05/06.10.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 04.10.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 2297 uzoraka, od čega su 412 pozitivna na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

U protekla 24 sata na području Kantona testirano je 100 osoba na prisustvo koronavirusa. Registrovano je 21 novozaražena osoba. U samoizolaciji se nalazi 173 osobe. Pozitivno je 125 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19 testirano 6.157 osoba, od kojih je 2119 pozitivno. Izliječeno je 1992 osobe, 111 osoba je umrlo, a aktivno je 16 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Na području Kantona prethodnog dana testirano je 40 osoba na prisustvo COVID-19. Prema rezultatima testiranja 1 osoba je pozitivna. Zaključno sa 05.10.2021.godine, zaražene su 44 osobe, oporavljeno je 2.165 osoba, dok je 86 osoba preminulo.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara trave, u mjestima Raštani i Hodbina.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Klepci, Gnjičišta, Dračevu, i u Gabela Polju, gdje je gorio otpadni materijal, trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervencije na gašenju požara u Mjestima: Vionica, iza Doma zdravlja u Čitluku, Potpolju i u Čerini, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara u selu Goleš, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica, je imala intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini, u naseju Babići. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac, je imala dvije intervencije na gašenju požara i to: u naselju Jesenice gdje je gorjelo nisko rastinje ukupne površine cca 5 duluma i u naselju Porebrice, gdje je gorjela šuma na manjoj površini. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik, je imala intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini, u naselju Gornji Potpeć. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, je imala dvije intervencije na gašenju požara i to: u naselju Stupine gdje je gorio pomoćni objekat (šupa) i u nasejlu Orašje gdje je gorjelo jedno stablo drveta. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice, je imala intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Đurđevik, ukupne površine cca 6 duluma. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, je imala intervenciju na gašenju požara u kurugu separacije rudnika u naselju Ježevac, gdje je gorio rudnički kontejner. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesije, je imala dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja i to u naslju Miljanovci cca 3 duluma i Kalesija Centar cca 2 duluma. Požari su lokalizirani i ugašeni.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervencije na gašenju požara  I to:

  • od 18:30 do 19:45 sati, u mjestu Sebišina u blizini državne granice. Gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. Opožareno je oko 1.000 m² površine. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom, te
  • od 20:45 do 22:00 sati, u mjestu Dragićina na lokalitetu Dubrava. Gdje je gorjela trava. Opožareno je oko 10.000 m² površine. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jednica grada Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara od 12:40 do 13:20 sati, u naselju Vašarovići. Gdje je gorio je otpadni materijal na divljoj deponiji. Požar su gasilatri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvije manje intervencije: jedna tehnička intervencija na otvaranju zaglavljenih vrata u stanu i jedna intervencija po lažnoj dojavi o požaru u stambenom objektu.

 

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. 20 kv dv Klenovac, je u prekidu od 00:57 sati zbog kvara.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općine Neum i gradova Bihać, Srebrenik, i Gradačac timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 22 eksplozivna sredstva i 15 komada streljiva.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 05.10.2021. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice, dok na lokalitetu Mobilna: Gradačac nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Unsko-sanskog kantona zbog mogućih padavina između 20 i 40 litara kiše po metru kvadratnom.

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Trebinje 33; Mostar 24; Bjelašnica, Sanski Most 14; Čemerno, Ivan-sedlo 12; Gacko 11; Bihać, Bileća, Bosanski Novi, Sarajevo-Bjelave, Sokolac 10; Mrkonjić Grad, Prijedor 9; Nevesinje 8; Banja Luka, Han Pijesak, Tuzla 7; Gradačac, Neum 5; Bijeljina, Foča, Jajce, Srebrenica, Zenica 4; Bugojno 3; Doboj, Višegrad, Zvornik 2; Bosanska Gradiška, Rudo 1.

 

 

 

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR