Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05/.06.09.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 05.09.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.287 uzoraka, od kojih su 234 pozitivna na COVID-19.

Posavski kanton

Do sada, na prostoru Posavskog kantona na COVID-19 testirane su 5.922 osobe, od kojih je 2.006 pozitivno, dok su 1.804 osobe  izliječene, 106 osoba umrlo, a aktivno je 96 osoba.

Bosansko-podrinjski kanton

Dana, 05.09.2021. godine, uzorkovan je materijala kod 7 osoba, a prema rezultatima testiranja 2 osobe su pozitivne na COVID-19.

Zaključno sa 05.09.2021.godine, na području BPK-a 23 osobe su aktivno zaražene sa COVID-19, oporavljeno je ukupno 2.038 osoba, dok su 82 osobe preminule.

POŽARI 

 Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Veljaci, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Bjelo Plje, Sutina i Maloševići gdje je gorjela trava i otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervencije na gašenju požarau mjestima tasovčićima i Domanovićima gdje je gorjelo: nisko ratinje, gume i otpad.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Dragičini, Kručevčima, Međugorju i Blatnici gdje je gorjela trava, nisko rastinje i otpad.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Donje Paprasko, gdje je gorio otpad u kontejneru.

 Srednjo-bosanski kanton

 Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu  Peševići, gdje je gorjelo nisko rastinje na površini cca 3500m2. Požar je ugašen.

 Tuzlanski kanton

 Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja i otpadnog materijala u naselju Kojšino. Požar je ugašen.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca, imala je intrervencije na gašenju požara niskog rastinja u naseljima Lukavac i Krčevina. Požar je ugašen.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su devet manjih intervencija i to: tri na gašenju smeća u kontejneru, jedna na gašenju zapaljenog niskog rastinja i trave, dvije na gašenju zapaljenog napuštenog objekta, jednu na gašenju zapaljenog stuba, jedno obezbjeđenje i jednu tehničku intervenciju na otvaranju vrata stana.

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK,

Kvalitet zraka za dan 05.09.2021 godine ne može se ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Banovići. Kvalitet zraka za dan 05.09.2021 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice.

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR