Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.09.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je pet intervencija na gašenju požara,  i to:

– od 07:00 do 07:55 sati, na lokalitetu Bijelog Brijega, gdje je gorjela trava,

– od 11:00 do 12:35 sati, u Ortiješu, gdje je gorjela trava,

– od 18:15 do 19:10 sati, u Opinama, gdje je gorio otpad i nisko rastinje,

– od 22:00 do 22:40 sati, u Rodoču, gdje je gorijea trava, i

– od 23:20 do 00:15 sati, ponovno u Rodoču, gdje je gorjela trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je četiri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 09:00 do 09:20 sati, u Čeljevu, gdje je gorio biljni otpad,

– od 09:35 do 10:10 sati, u Višićima, gdje je na dvije lokacije gorio biljni otpad,

– od 12:55 do 14:00 sati, u Šurmancima, uz željezničku prugu, gdje je gorjelo rastinje i šuma. Opožareno je oko 600m² šume, i

– od 19:20 do 20:25 sati, u mjestu Šurmanci, gdje je u potpunosti izgorio putnički  automobil.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je dvije intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 14:15 do 14:45 sati, u Čitluku, gdje su gorjeli gorila trava i nisko rastinje, i

– od 12:55 do 19:10 sati, u Dobrom Selu,  gdje su gorjeli trava, nisko rastinje i smreka.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac, imala je intervenciju na gašenju požara  od 08:55 do 10:00 sati, na lokaciji Ljuca, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, na površini od oko 0,2 ha.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:10 do 13:30 sati, na vrhu Japlanice, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom. Opožarena je manja površina,

– od 15:50 do 16:00 sati, u Knešpolju, gdje je gorjela šuma, nisko rastinje i trava. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom. Opožarena je manja površina, te

– od 20:00 do 21:00 sati, na Trnu, u rudarskoj jami, gdje je gorio otpad. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

Tuzlanski  kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju požara u kojem je gorio kamion, u naselju Vukovije.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjelo nisko rastinje, u naselju Par Selo.

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, imala je intervenciju od 00:23 do 00:55 sati, u mjestu Gnjilavac, gdje je izbio požar na putničkom motornom vozilu.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tehničku intervenciju gdje su vršili obezbjeđenje prilikom izmještanja pronađene avio bombe na poligon za uništavanje.

POSLJEDICE VELIKOG NEVREMENA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. I tokom proteklog dana nastavljene su aktivnosti na sanaciji posljedica poplave na ugroženom području koje su se odnosile na pročišćavanju zatrpanih kanala i vodotoka i odvoz preostalog otpada, kao i sapiranje površina oko objekata. U navedene aktivnosti uključene su građevinske firme, angažovane od strane Općinskog štaba civilne zaštite i Profesionalna vatrogasna jednica.

Započela je i hitna sanacija klizišta koja su nastala tokom poplave, a značajno ugrožavaju objekte i putnu infrastrukturu. U toku je sanacija jednog klizišta u MZ-e Mrkotić i dva u MZ-e Piljužići.

Od strane Higijensko-epidemiološke službe vršena je dezinfekcija preostalih objekata koji su pripremljeni za provođenje ovih mjera.

Općinske komisije za procjenu šteta su stalno na terenu, koje u skladu sa prijavama vrše popis šteta.

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e Stari Vitez, i dalje dostavlja pitku vodu dva puta tjedno u naselje Ahmići, te DVD-e Vitez, jednom tjedno u naselje M. Mošunj.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina: Novi Grad, Vogošća i Lukavac, timovi Federalne uprave civilne zaštite uklonili su jučer 2 eksplozivna sredstva, a jedno skeplozivno sredstvo je uništeno na licu mjesta.

O S T A L O

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

Dana, 05.09.2019.godine, u jutarnjim satima prilikom izvođenja građevinskih radova na gradilištu „Bingo“ centra, na lokaciji bivše fabrike za proizvodnju žice na Alipašinom Polju, Općina Novi Grad  Sarajevo, pronađena je avio bomba iz II svjetskog rata težine oko 500 kg. Po saznanju o pronalasku avio bombe na lice mjesta izašli su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, uposlenici  Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo i Općinske službe civilne zaštite Novi Grad.

Tim za uklanjanje UES-a iz Federalne uprave civilne zaštite je oko 13:00 sati, uspio deaktivirati bombu, ukloniti upaljač, tako da nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništvo na području pronalanska avio bombe. Pripadnici  Tima za uklanjanje UES-a iz Federalne uprave civilne zaštite po propisanim procedurama su navedenu avio bombu tokom noći transportovali na lokaciju za uništavanje, gdje će u narednom periodu biti uništena.

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE