Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.09.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. U protekla 24 sata, PVJ grada Mostara imala je 6 (šest) intervencija na gašenju požara trave i niskog rastinja.

Općina Neum. Požar na području Hrasnog (Rujev Do), stavljen je pod kontrolu oko 16:00 sati, a uz pomoć kiše potpuno je ugašen oko 20:00 sati. Izgorjelo je oko 30 ha trave i niskog rastinja.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk intervenisala je od 11:30 do 12:20 sati, u Šurmancima, gorjela trava i nisko rastinje i od 21:30 do 22:30 sati, u mjestu Blizne Gomile (firma peleti – kod Bačvara) gorio dimnjak.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je jednu intervenciju na gašenju požara trafo-stanice kod stadiona NK Rudar. Povrijeđenih lica nije bilo. Pričinjena je manja materijalna šteta.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice imali su dvije manje intervencije, jednu na gašenju elektične instalacije i  jednu tehničku.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica gradaTuzla imala je jednu intervenciju na gašenju požara u lift-kućici u naselju Slatina. Požar je lokalizovan i ugašen.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Srednjo-bosanski kanton

Općina Vitez. Na lokalitretu Ahmići pronađeno 8 (osam) tromblonski  mina, 8 (osam) komada kasetne municije KB-1, 7 (sedam) komada  kasetne municije i 6 (šest) komada KB-2.  Obavješten ”A” tim Busovača i Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Iz odjela PEZ-e, PU Mostar, u 09:30 sati, primljena dojava o postojanju NUS-a, a radilo se o ručnim bombama.

Općina Konjic. U 10:00 sati iz CZ-e Konjic, stigla prijava za 1 granatu, koja je jednim dijelom u zemlji, na lokalitetu sela Repovci.

Prijave proslijeđene vođi tima Mostar „A“  i  Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS ukloniti u narednom periodu.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Dana 05.09.2016. godine, nakon dojave građana o pronalasku NUS-a u naselju Vinarići. ,, A“ tim FUCZ-e je odmah izašao na lice mjesta gdje su preuzeli granatu kalibra 76 mm koju su uskladištili.

Kanton Sarajevo

Općina Vogošća. Primljena je jedna  informacija o pronalasku NUS-a, dana, 05.09.2016. godine, u 10:15 sati, od strane građana prijavljen je pronalazak tromblona u ulici Mitra Šućura br.59. O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS ukloniti u narednom periodu.

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. „A“ tim za uklanjanje NUS-a FUCZ /KUCZ Tuzla obavljao je poslove na uklanjanju NUS-a na području općine Lukavac.

Općina Kalesija. „B“ tim za deminiranje FUCZ /KUCZ Tuzla, nastavio je proces deminiranja na zadacima „Duge njive“ u naselju Seljublje na području općine Kalesija.

PLANT – mašinski tim FUCZ izvodio je radove na čišćenju ostataka porušenih kuća iz ratnog perioda u MZ Zelina na području općine Kalesija.

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Na lokaciji „Crno jezero“ u općini Bosanska Krupa 05.09.2016.godine ronioci iz Republike Češke i pripadnici FUCZ-e iz rijeke Une izvadili su sljedeći NUS:

  1. Granata 10 cm…………………………………………. 7 kom.
  2. Granata 7,6 cm………………………………………….1 kom.
  3. MB mina 8 cm………………………………………… ..1 kom.
  4. MB mina 5 cm……………………………………………1 kom.
  5. Ručna bomba NVI……………………………………….1 kom.
  6. RBR M80 64 mm „ZOLJA“…………………………….. 1 kom.
  7. Upaljači MB mina……………………………………….. 2 kom.
  8. Upaljači ručni bombi……………………………………..5 kom.
  9. Pješadijska municija 7,62 mm………………………  3 kom.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE