Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.08.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 05.08.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.345 uzoraka, od kojih je 64 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona prethodnog dana testirano je 32 osobe. Prema rezultatima testiranja registrirano je osam novozaraženih osoba na prisustvo COVID-19. Trenutno se u samoizolaciji nalaze 43 osobe, a na prisustvo koronavirusa pozitivno je 26 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada na prostoru Kantona od Koronavirusa testirano je 5.665 osoba, od kojih je 1.797 pozitivno (1.691 osoba je izliječena, 105 osoba umrlo), dok je aktivna jedna osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana, 05.08.2021 god., uzorkovan je materijal kod 11 osoba, a prema rezultatima svi uzorci su negativni na COVID 19.

Zaključno sa 05.08. 2021. godine, na području BPK-a  jedna osoba je zaražena koronavirusom, oporavljeno je ukupno 2.029 osoba, a 82 osobe su preminule.  

 

Kanton 10

Dana, 05.08.2021.godine, testirano je 20 osoba na COVID-19, a prema rezultatima testiranja 5 osoba je pozitivno na virus.

 

ZEMLJOTRES – POTRES

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima koje je objavio Euromediteranski seizmološki centar, dana 05.08.2021.godine, u 15:49 sati registrovan je manji potres na području  Stoca magnitude 2,6° Richtera. Zemljotres ovog intenziteta ne može izazvati štete na objektima, a stanovništvo ga u epicentralnoj zoni može osjetiti.

 

POŽARI 

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara

od 18:10 do 20:30 sati, 3 vatrogasca s 1 vozilom gasili su požar u mjestu Crveni Grm. Gorjela je trava i nisko rastinje. U požaru je izgorio vinograd i stari voćnjak. Opožareno je oko 50.000 m² površine.

 

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervenciju na gašenju požara od 07:15 do 07:55 sati, 2 vatrogasca s 1 vozilom, gasili su požar u mjestu Vinjani, na lokalitetu Lončari. Gorjela je trava. Opožareno je oko 500 m² površine.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražda, imala je intervenciju na gašenju požara

od 13:16 do 15:23 sati, na lokalitetu Šišeta, gdje je gorjela divlja deponija otpadnog materijala. Požar su ugasila dva vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 10:35 do 12:08 sati, Put za Stolac, gorjela je trava i nisko rastinje,

– od 15:18 do 16:15 sati, Humilišani, gorjela je trava i nisko rastinje, te

– od 17:18 do 17:50 sati, Potoci, gorjela je trava i nisko rastinje.

 

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara od 17:30 do 18:20 sati, Gornji Hamzići, gorjela je trava i nisko rastinje.

 

Općina Neum. Požar koji je izbio 03.08.2021.godine, u Babinom dolu, još uvijeke je aktivan, ali je pod kontrolom.

 

Općina Stolac. Požar na području Golog Brda je aktivan, gašenje je otežano zbog miniranog terena. Za sada nema prijetnji da ugrozi naseljeno mjesto.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Jajce, imali su intervenciju na gašenju požara u naselju Skela, gdje je gorjela stara nenaseljena kuća. Požar je ugašen.

 

Općina Vitez. Pripadnici DVD-ea Vitez imali su intervenciju na gašenju požara u mjestu Rijeka, gdje je gorio otpadni materijal,

– vatrogasci DVD-ea Stari Vitez, Vitez i PVJ-e Travnik, imali su intervenciju u mjestu Ljubić gdje je izbio  požar u firmi „EKOTRSTIKA“. Utvrđeno je da je došlo do požara na 2 hale navedene firme i da se požar proširio na dvije kuće i 5 pomoćnih objekata koji su u potpunosti izgorjeli. Na istima je pričinjena velika materijalna šteta. Prilikom gašenja požara jedan vatrogasac je povrijeđen i ukazana mu je liječnička pomoć u  Domu zdravlja Vitez, odakle je prebačen u bolnicu u Novoj Biloj gdje su mu utvrđene lakše tjelesne povrede, i

– jutros, u 08:20 sati, prijavljen je požar u firmi „PAM COLOR“, u mjestu Željeznička stanica. Pričinjena je materijalna šteta, nema povrijeđenih. Ekipe dobrovoljnih vatrogasnih jedinica nalaze se na terenu.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Kalesija Gornja. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je  više manjih intervencija, od kojih: dvije na gašenju otpadnog materijala, jednu na gašenju kamiona, jednu na gašenju požara u napuštenom objektu.

 

JAK VJETAR

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Prema informaciji iz Općinske službe civilne zaštite Bugojno, jak vjetar pričinio je veliku materijalnu štetu na privatnoj kući u naselju Gaj, kojom prilikom je odnio krov sa kuće, a u istom naselju došlo je i do obrušavanja drveća.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a kvalitet zraka za dan 05.08.2021. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje, Lukavac i Živinice, dok se na lokalitetu Mobilna: Banovići nije mogao ocijeniti.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR