Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.11.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 184 uzorka, od čega je 13 pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi registrovani su u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 04.11.2022. godine nije bilo testiranih na COVID-19.

U protekla 24 h jedna osoba je oporavljena.

Zaključno sa 04.11. 2022. godine na području BPK nema aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19), oporavljeno je ukupno 4.335 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirano 10905 osoba, od kojih je 5732 pozitivno  (5571 osoba je izliječena, 161 osoba je preminula), a aktivno je šest osoba.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je manju intervenciju na gašenju požara od 16:00 do 16:20 sati, u mjestu Alagića Polje, gdje je gorio otpadni materijal.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju od 01:25 do 02:20 sati u ul.M.Balorde, zbog dima iz podrumskih prostorija.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 09:45 do 10:30 sati u Počitelj brdu, gdje je gorio biljni otpad.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Ivana Gundulića, gdje je  gorio otpadni materijal.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je manju intervenciju na gašenju požara na dva pomoćna objekta u naselju Tomići. Pričinjena materijalna šteta, požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle trenutno je na intervenciji gašenja požara drvenih paleta u naselju Lipnca. Požar je lokalizovan a jedinice su još na terenu.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenika imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka na pekari u Srebreniku. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su jednu veću intervenciju na gašenju požara u skladištu poslovnog subjekta, na adresi Posavska 5a. Informacija o požaru je zaprimljena u 01:44 sati, učestvovalo je 18 vatrogasaca sa šest vozila. Požar je potpuno likvidiran u 06:01 sati.

 

Tehničke intervencije

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široko Brijeg. Zbog obilnih padavina Vatrogasna jedinica grada Široki brijeg imala je dvije intervencije i to:

  • od 17:00 do 17:45 sati,  na odčepljenju šahte za odvodnju oborinskih voda, kod Hotela u gradu, u kojoj su učestvovala dva vatrogasca sa jednim vozilom te
  • od 18:00 do 19:00 sati na Pecari, na ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija obiteljske kuće, u kojoj su učestvovala dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju od 01:25 do 02:20 sati na otvaranju lifta u  Splitskoj ulici .

 

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Kanton 10

Tokom  jučerašnjeg dana je povremeno dolazilo do ispadanja iz napona 10 kvdv na području općina Bosansko Grahvo, Livno i Kupres.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Federacije BiH, osim Unsko-sanskog kantona, zbog očekivane količine padavina između 20 i 40 l/m2  lokalno do 50 l/m2 , a za Kanton 10 i jakih udara vjetra između 40 i 50 km/h.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR