Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03/04.10.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 03.10.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 820 uzoraka, od čega su 84 pozitivna na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

U protekla 24 sata na području Kantona testirane su 28 osobe na prisustvo koronavirusa. Registrovane su tri novozaražene osobe. U samoizolaciji se nalazi 146 osoba. Pozitivne su 129 osobe.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19 testirano 6.155 osoba, od kojih je 2.116 pozitivno. Izliječeno je 1.984 osobe, 111 osoba je umrlo, a aktivna je 21 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Na području Kantona prethodnog dana testirane su 4 osobe na prisustvo COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema pozitivnih osoba. Zaključno sa 04.10.2021.godine, zaraženo je 54 osoba, oporavljeno je 2.149 osoba, dok je 85 osoba preminulo.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara

od 11:50 do 13:20 sati, u Kokorini, gdje je gorjela trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– od 15:30 do 17:00 sati, u Gabeli, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 16.07 do 18:35 sati, u Gnjilištima, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje,

– od 18:08 do 18:30 sati, u Klepcima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 12:00 do 13:30 sati, u Gradnićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 11:45 do 12:30 sati, u mjestu Šljunkara, gdje je gorio otpad.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervencije na gašenju požara u mjestima  Vrelo-Turbe, Turbe-Gološ, Mosor, Guča Gora i Galica, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te u mjestu Kalibunar gdje je gorio stan.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Veliko Založje, gdje je gorjela trava.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je dvije intervencije na gašenju požara u naselju Stjepan Polju i Sokolu, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Ciljuge, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Požari su lokalizovani i ugašeni.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara  od 15:00 do 16:30 sati, u mjestu Dragićina, gdje je gorio napušteni vinograd. Opožareno je oko 2.000 m² površine. Požar su gasila dva vatrogasca s vozilom.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jednica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 13:20 do 17:40 sati, u naselju Kašće, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 10.000 m² površine. Požar su gasila tri vatrogasca s vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jednica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 09:00 do 10:00 sati, u mjestu Rasno, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 500 m² površine. Požar su gasila dva vatrogasca s vozilom.

  

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu veću intervenciju ul. Džemala Bijedića bb., gdje je došlo do požara na unutrašnjosti i krovu dva poslovna prostora. Požar je lokalizovan u 21:50 sati, a likvidiran u 22:33 sata. U gašenju požara učestvovalo je sedam vatrogasaca s dva vatrogasna vozila, te dvije manje intervencije i to: jedna na gašenju zapaljenog napuštenog objekata i jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Radakovo,  gdje je gorjeo otpadni materijal.

Općina Maglaj. Vatrogasna jednica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju dimnjaka, u mjestu Liješnica.

 

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 03.10.2021 godine, ne može se ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Gradačac, dok je odgovarao kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice.

 

 

 

 

 

 

                                                           FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR