Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.01.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan 03.01.2022.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljena su 1.851 uzorak, od čega su 433 pozitivna na COVID-19.

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 49 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovano je 18 novozaraženih osoba. U samoizolaciji se nalazi 1.319 osobe. Pozitivno je 734 osobe.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 03.01. 2022. godine, uzorkovan je materijal kod 69 osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja 22 osobe su  pozitivne. Zaključno sa 03.01.2022. godine, aktivno je zaraženo 133 osobe, oporavljeno je 2488, a 106 osoba je preminulo.

Posavski kanton

Do sada na prostoru Posavskog kantona od Korona virusa ( COVID19), testirano je 7249 osoba od kojih je 2784 osoba je pozitivno, 2527 osoba je izliječeno, 131 osoba je umrlo, a aktivna je 126 osoba.

 POPLAVE-VODOSTAJI 

 Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod…………………………………   372 (pripremno stanje), jučer  423,

Bosanski Šamac………………………………   255 (normalno stanje), jučer   296,

Orašje…………………………………………..   496 (normalno stanje), jučer   549.

 POŽARI  

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice općine Travnik imali su intervenciju na gašenju požara u mjestu Han Bila, gdje je gorio putnički automobil. Požar je ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– u naselju Varada, gdje je gorio stambeni objkat,

– u ulici Branilaca, gdje su gorjele podrumske prostorije stambenog objekta,

– u ulici S.ef. Merdanovića, gdje je gorio otpadni materijal u kontejneru. Svi požari su ugašeni.

Općina Maglaj.  Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– u 10:24 sati, u zgrad Mala Parnjača, gdje je gorio dimnjak,

– u 13:40 sati, u mjestu Jablanica, gdje je gorio dimnjak te u 19:05 sati,

– u ul. Civilnih Žrtava rata, gdje je gorio dimnjak zgarade M5. Svi  požari su ugašeni.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara  u 12:40 sati, u naselju Dautovci, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u 16:19 sati, gdje je gorjela štala sa sijenom. U gašenju su učestvovala četiri profesionalna vatrogasca i jedan vatrogasac DVD Tešanj.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać.Vatrogasna jedinica grada Bihaća  imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– u naselju Vikići, gdje je  gorjelo sijeno. Požar je ugašen,

– u ulici Jablanska, gdje je gorio otpad, trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim imala  je intervenciju na gašenju požara od 15:55 do 16:40 sati u mjestu Konjodor, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca s vozilom uz pomoć mještana.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 16:05 do 16:50 sati, u ulici Put za Aluminijski, gdje je gorio otpad.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 15:30 do 16:15 sati, u Staroj općini, gdje je gorjela kancelarija.

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su šest manjih intervencija i to: pet na gašenju otpada u kontejnerima i jednu na gašenju otpada u zatvorenom prostoru.

 Tehničke intervencije

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća  imala  je intervenciju u ulici Bedem br.22, gdje je otvarala stan radi izvlačenja povrijeđene osobe.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala  je intervenciju na ćišćenju kolovoza poslije saobraćajne nezgode u mjestu Tomina.

 O S T A L O

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područja Krajine i centralne Bosne zbog očekivanih udara vjetra  između 40 i 60 km/h.

  

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR