Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02.06./03.06.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 02.06.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.349 uzoraka, od kojih je 54 pozitivan na COVID-19.

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana registrovana je jedna novozaražena osoba sa  COVID-19. Aktivno je zaraženo 14 osoba. U samoizolaciji se nalazi 29 osoba.

 Bosansko-podrinjski kanton

Dana 02.06. uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod ukupno 34 osoba u Kantonalnoj bolnici Goražde.

Završena su testiranja uzetih uzoraka, a prema rezultatima testiranja svi uzorci su negativni na COVID-19.

Zaključno sa 02.06.2021.godine, na području BPK je 8 aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19), oporavljeno je ukupno 2013 osoba, a 82 osobe su preminule.

Posavski kanton

Do sada na prostoru Posavskog kantona od Korona virusa ( COVID19)

testirano je 5546 osoba od kojih je 1784 osoba pozitivno  (1673 osoba je izliječeno,

104 osoba umrlo), a aktivno je 7 osoba.

 POŽARI 

 Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara  u mjestu Živnici, gdje je gorjelo rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Strugama, gdje je gorjela trava i rastinje.

 Zeničko-dobojski kanton

 Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Brus, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su sedam intervencija i to: četiri na gašenju otpada u kontejneru, jedna na obezbjeđenju sportskog događaja, jedna tehnička (zaglavljen lift) i jedna veća na gašenju zapaljene kuće.

Dana 02.06.2021. godine, u 07:59 sati, došlo je do požara na stambenom objektu u naselju Donja Prijesnica općina Trnovo. U intervenciji je učestvovalo šest vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila, požar je likvidiran u 09:25 sati, povrjeđenih lica nije bilo, na objektu je pričinjena materijalna šteta.

SAOBRAĆAJNI UDES

Kanton 10

 Općina Tomislavgrad. Dana 02.06.2021.godine, u 11:50 sati, dogodio se saobaćajni udes u kojem je jedno lice smrtno stradalo a tri lica su zadobila lakše tjelesne povrede. Na vozilima je pričinjena veća materijalna šteta.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 2.6.2021. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Živinice dok je na lokalitetu Lukavac odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetu Mobilna: Banovići nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SRDSTAVA- UES

 Obavljajući redovne zadatke na području Federacije BiH u protekla 24 sata timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 2 eksplozivna sredstva.

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR