Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.11.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 150 uzoraka, od čega je jedan pozitivan na COVID-19. Novi slučaj registrovan je u Zeničko-dobojskom kantonu.

 Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 02.11.2022.godine, uzorkovan je materijal kod osam osoba za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih na COVID-19. Zaključno sa 02.11.2022.godine, na području BPK  Goražde jedna  osoba je aktivno zaražena na COVID-19 . Oporavljeno je ukupno 4334 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirano 10905 osoba, od kojih je 5732 pozitivno  (5571 osoba je izliječena, 161 osoba je preminula), a aktivno je 6 osoba.

Kanton 10

Na području Kantona 10 na COVID-19 testirano je 25 osoba. Prema rezultatima testiranja jedna osoba je pozitivna na COVID-19.

POŽARI 

 Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Busovača imali su jednu intervenciju na lokalitetu Milavice, gdje je gorjela šuma. Požar je ugašen.

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Požar na lokalitetu Brizovača je pod kontrolom i nije došlo do širenja požara.

Općina Novi Travnik. Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice Novi Travnik imali su jednu intervenciju u ul. Ruđera Boškovića, gdje je gorio otpad u kontejneru. Požar je ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:05 do 13:25 sati, u Lakševinama, gdje je gorio otpad,

– od 13:40 do 15:05 sati, na Kosoru, gdje je gorjela trava i nisko raslinje, te

– od 05:50 do 07:20 sati ,u Ilićima, gdje je gorjela kuća.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 13:40 do 14:40 sati, gdje je gorjela trava, otpad te nisko rastinje kod  Leda na Tromeđi.

Grad Konjic.  Vatrogasna jedinica grada Konjica  imala je intervenciju na gašenju požara  od 11:05 sati,  šumski požar u Bjelimićima, na lokalitetu Požiljak – Gradenjina, gdje je gorjelo lišće bukove šume i suha trava. Požar  je aktivan i nalazi se na  nepristupačnom terenu.  Nema ugroženih objekata.

Općina Prozor-Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 14:30 do 15:30 sati, gdje je gorjela deponija na Poniru, te

– od 16:30 do 18:00 sati, gdje je gorjela šuma iznad Kovačeva Polja.

Zbog nepristupačnog terena požari su djelomično ugašeni.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 15:35 do 16:10 sati, gdje je gorio kontejner sa otpadom u Jelačićima.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje  imala je intervenciju na gašenju požara od 14:15 do 15:30 sati, u mjestu Sobač, gdje je gorio otpad. U intervenciji učestvovala dva vatrogasca s jednim vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Širokog Brijega imala je intervenciju na gašenju požara od 21:40 do 22:10 sati, u mjestu Oklaji. Gorjelo je stablo palme, pri čemu je bila ugrožena kuća i vozilo. U intervenciji učestvovala dva vatrogasca s jednim vozilom.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuškog imala je intervenciju na gašenju požara od 17:15 do 18:40 sati, u mjestu Bijača, gdje je gorio otpad pored mjesnog groblja. U intervenciji učestvovala dva vatrogasca s jednim vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara trave i niskog rastinja u naselju Rojin potok. Požar je ugašen.

Grad Visoko.  Vatrogasna jedinica grada Visokog imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 09:50 sati, u stanu stambene zgrade u ulici X. Požar je ugašen, te

– od 11:46 sati, na dimnjaku na stambenog objekta (kuća) u naselju Buci. Požar je ugašen i nije bilo materijalne štete.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervencije na gašenju požara i to:

– otpadnog materijala u ulici Bistua Nuova. Požar je ugašen, te

– na stambenom objektu (kuća) u ulici Gornjozenička. Požar je ugašen. Pričinjena je materijalna šteta. Povrijeđenih nije bilo.

OpćinaTešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara od 09:55 sati, u ul. Braće Pobrić, gdje je gorjela elekroinstalacija u poslovnom objektu. Prouzrokovana je materijalna šteta na instalacijama. U gašenju su učestvovala dva vatrogasca i uposlenici u objektu.

 Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju šumskog požara u naselju Čajići.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići  imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorio otpad u kontejneru u Habetovoj ulici.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio nisko rastinje u naselju Prnjavor.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio 100 bala sijena u štali u naselju Rajska.

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 08:25 do 10:35 sati, u mjestu Pećigrad, gdje je gorio građevinski otpad.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju od 22:00 do 01:05 sati, u mjestu Gorice. Gorjela je šuma i nisko rastinje.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su četiri manje intervencije i to: dvije na gašenju zapaljenog otpada, jednu na gašenju zapaljenog automobila i jednu na gašenju pomoćnog objekta (šupe).

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 Obavljajući redovne zadatke na devet lokacija na području općina Novi Grad – Sarajevo, Novo Sarajevo, Travnik, Maglaj, Stari Grad-Sarajevo, Zavidovići i gradova Goražde, Mostar, Bihać timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 16 eksplozivnih sredstava i 20 komada streljiva .

OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Hercegovine i zapadne Bosne zbog kiše. Očekivane količine padavina između 15 i 30 l/m2.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR