Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.07.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je  intervenciju na zapaljenoj deponiji smeća u mjestu Zavalje. Požar su gasila četiri vatrogasca sa dva vozila.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. U protekla 24 sata, Profesionalna vatrogasna jedinica Čapljina imala je dvije intervencije i to:

-od 11:40 do 12:20 sati, u Sjekosama, gdje je gorjela trava,

-od  21:00 do 21:45 sati, u Gabela Polju,  gdje je gorjela trava i nisko rastinje uz prometnicu.

Svi navedeni požari su uspješno ugašeni.

Zeničko-Dobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica imala je intervenciju u Donjem Moštru, gdje je gorio pomoćni objekat (garaža) uz kuću. Pričinjena je  manja materijalna šteta, bez povrijeđenih lica. Požar je ugašen.

Općina Vareš. Vatrogasna jedinica imala je intervenciju u  selu Budoželje. Izbio je požar na kući, koji je zahvatio potkrovlje. Pričinjena je  manja materijalna šteta, bez povrijeđenih lica. Požar je ugašen.

NESREĆA U RUDNIKU

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik.  Prema informacijama dobijenih iz MUP-a SBK/KSB 03.07.2016.godine u 08:35 sati a vezano za nesreću  koja se dogodila  sinoć oko 18:00 sati u rudniku „Abid Lolić” Han Bila općina Travnik, zdravstveno stanje nastradalih rudara je stabilno bez promjena.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Građanin iz naselja Husimovci prijavio je u Policijsku stanicu S.Most, da je prilikom kopanja u dvorištu pronašao jednu ručnu bombu. Na lice mjesta izašla je patrola policije koja je obilježila mjesto pronalaska. Informacija je prenesena Timu za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Iz Policijske stanice Mostar-Jug,  pristigla je prijava na postojanje NUS-a u koritu rijeke Bune. Prijava je po prijemu proslijeđena vođi tima Mostar “A“ i Timu za Uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.         

Kanton Sarajevo

Općina Ilidža. Jučer, u 20:22 sati, je prijavljen pronalazak nepoznatog NUS-a u koritu rijeke Bosne na lokalitetu Rimskog mosta. Informacija je prenesena Timu za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, koji će isti preuzeti u narednom periodu.

ispuštanje ili prosipanje štetnih i otrovnih MATERIJA

Kanton Sarajevo

Općina Ilidža. U 20:17 sati, prijavljen je pronalazak veće količine pokvarene piletine, koja je istrešena u ulici Plantaže u MZ Blažuj. U 23:30 sati, JKP Rad je izvršio utovar i odvoz piletine.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE