Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.05.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 21:38 do 24:00 sata na putu M17, na lokalitetu Bradine, gdje je gorio autobusu koji je u potpunosti izgorio. Pričinjena je velika materijalna šteta, nije bilo povrijeđenih osoba.

  

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travik imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Bojna, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je intervenciju na gašenju automobila.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju od Policijske stanice Bosanska Krupa, da je u mjestu Stegarići pronađena ručna bomba koja se nalazi u limenoj kutiji dimenzija 40×40.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite dobio je od Općinske službe civilne zaštite Konjic informaciju da su na planini Prenj pronađene dvije planinarke, državljanke Republike Češke, kojima je potrebna medicinska evakuacija helikopterom. Putem Ministarsva sigurnosti odmah je upućen zahtjev za angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH.  Helikopter je upućen zajedno sa jedinicom za traganje i spašavanje na mjesto gdje su se nalazile ugrožene osobe, te uspješno izvršio njihovo spašavanje i evakuaciju do Konjica, gdje im je pružen adekvatan medicinski tretman. Akciju pronalaska planinarki, koje su provele noć na otvorenom i nepristupačnom terenu, a koje su bile pothlađene i iscrpljene, do dolaska helikoptera izveli su pripadnici GSS Konjic. U akciju spašavanja osim GSS Konjic bili su još uključeni i GSS Jablanica, GSS u BiH i GSS Mostar.

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalom Salihom Omerović i Ružicom Bičvić. Federalna uprava civilne zaštite, vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija uključi u nastavak potrage.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE