Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.04.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 02.04.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH, registrovano je 1.549 novozaraženih sa Covid-19, dok je aktivno zaraženih 20.220 soba.

Kanton 10

Do sada, na prostoru kantona na Korona virusa testirano je 4264 osobe, od kojih je 1106 pozitivno  (947 osoba je izliječena, 67 osoba umrlo), a trenutno je aktivno 92 osobe.

 POŽARI 

Unsko-sanski kanton

 Grad Cazin. Vatrogasna jednica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara  od 12:45 do 13:40 sati, u mjestu Džehverovac, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 15:05 do 16:24 sati, u mjestu Todorovska Slapnica, gdje je gorjela je trava,

– od 00:05 do 01:25 sati u ul. Maršala Tita, gdje je gorio dimnjak.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jednica imala je dvije intervencije na gašenju požara i to :

– od 19:37 do 20:40 sati u mjestu Dabar, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 20:53 do 22:40 sati u mjestu Otiš, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 21:00 do 22:30 sati, u mjestu Krivodol, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Diva Grabovica, gdje je gorjelo nisko ratinje, te jednu intervenciju u  ul. Ante Starčevića, gdje je gorio automobil.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 14:00 do 15:10 sati, na Počitelj brdu gdje je gorio otpad i nisko raslinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Zabrđe, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 Tuzlanski kanton

 Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Kovačica. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Vijenac. Požar je zahvatio i napušteni stambeni objekat, te intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u ul. Zlatnih Ljiljana u Banovićima. Požari lokalizovani i ugašeni.

Opčina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Staro Selo. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca izašla je na intervenciju gašenja požara zapaljenog stana u naselju D. Zelina ali do njihovog dolaska stanari su ugasili požar.

 Zeničko-dobojski kanton,

 Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Peševići, gdje je gorjela  suha trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je intervenciju u mjestu Bajlati, gdje je došlo do  šumskog požara manje površine. Požar je ugašen.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Vinište, gdje je gorio privatni stambeni objekati. Povrijeđenih lica nije bilo, na objektu je pričinjena materijalna šteta. Požar je ugašen.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je 3 manje intervencije na gašenju automobila, kontejnera sa otpadom i starih guma na otvorenom prostoru.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SRDSTAVA- UES

Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Timovi za UES FUCZ uspješno su uklonili i uništili neeksplodiranu avionsku bombu pronađenu u mostarskom naselju Radoč.

Ova neeksplodirana avionska bomba pronađena je na dubini od oko 1 metar na plantaži Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Mostaru koja se nalazi u krugu bivše kasarne “Stanislav Baja Kraljević” u naselju Rodoč. Zapadno od mjesta pronalaska bombe, na udaljenosti do 500 metara, nalaze se poslovni i privatni objekti. Identifikovana je kao AN M64A1 avionska bomba opšte namjene američke konstrukcije  porijekla iz perioda Drugog svjetskog rata. Ukupna njena masa iznosila je 525 lbs, odnosno 238 kg. Nakon što je iskopana identifikovani su njeni upaljački sklopovi, procijenjeno njeno stanje i, uz stroge sigurnosne mjere, neutralisana je i pripremljena za transport. Po izvršenom transportu uz policijsku pratnju, te vatrogasno i medicinsko osiguranje do lokacije za te namjene pripremljena je za uništenje metodom niske reakcije i potom uništena. Mostarski aerodrom Jesenice tokom Drugog svjetskog rata bombardovan je 11 puta a na njega je bačeno oko 900 tona bombi. U posljednjih deset godina u njegovoj okolini pronađene su tri  bombe od 230 kg, tri bombe od 100 kg i 16 bombi od 10 kg.

                

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR