Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01.11./02.11.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan 01.11.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 924 uzorka, od čega je 249 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

U protekla 24 sata na području Kantona testirane su 24 osobe na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovano je sedam novozaraženih osoba. U samoizolaciji se nalaze 343 osobe. Pozitivno je 219 osoba.

 

Posavski kanton

Na području Posavskog kantona, testirano je 6292 osobe od kojih je 2166 osoba pozitivno  (2027 osoba je izliječeno, 111 osoba umrlo), a aktivno je 28 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Na području Kantona prethodnog dana testirano je 35 osoba na prisustvo COVID-19. Prema rezultatima testiranja 11 osoba je  pozitivno na COVID-19. Zaključno sa 01.11.2021. godine, zaraženo  je 50 osoba, oporavljeno je 2240 osobe, dok su 94 osobe preminule.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara  od 12:30 do 13:45 sati, u ulici Zabavište, gdje je gorio dimnjak i zahvatio manji dio krovne konstrukcije JU „Centar za socijalni rad”.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša  imala je intervenciju na gašenju požara od 00:06 do 01:30 sati, u mjestu Glinica-Vrnograč, gdje je gorjelo motorno vozilo (kombi). Na vozilu je pričinjena totalna materijalna šteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je  intervenciju na gašenju požara od 00:32 do 00:55 sati, u ulici Stara Čaršija, gdje je gorjela vatra pored kontejnera za otpadni materijal.

 

Srednjebosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Bugojno imali su jednu intervenciju u naselju Begluci, gdje je gorio otpadni materijal u kontejneru. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala u Logobarama u naseljenom mjestu Rosulje. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su četiri intervencije, i to jednu veću i tri manje intervencije.Veća intervencija je bila na gašenju krova kuće na lokaliitetu Ulica Soukbunar br.209. Dojava o požaru je zaprimljena u 04:06 sati. U gašenju je učestvovalo osam vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Požar je lokalizovan u 05:03 sati a likvidiran jutros u 07:32 sati. Manje intervencije su bile na gašenju dimnjaka na stambenim objektima.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Zbog vjetra i kiše tokom noći od 02:27 do 03:45 sati, u prekidu je bio dio dalekovoda Krnjeuša

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području gradova Zenica i Bihać timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 2 eksplozivnina sredstva

O S T A L O

 

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasto upozorenje za područje Hercegovine zbog očekivanih kišnih padavina, koje će iznositi do 60 l/m2, dok je za ostatak zemlje izdat Žuti meteoalarm zbog očekivanih udara vjetra brzine do 60 km/h.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR