Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.10.2020.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prikaz broja zaraženog stanovništva Covid -19 u F BiH, prema informacijama objavljenim od strane Federalnog zavoda za javno zdravstvo na dan 02.10.2020. godine, do 10:00 sati.

 

KANTON NOVOZARAŽENIH UKUPNO AKTIVNIH
Unsko-sanski kanton 0 111
Posavski kanton 0 26
Tuzlanski kanton 0 219
Zeničko-dobojski kanton 0 825
Bosansko-podrinjski kanton Goražde 0 16
Srednjobosanski kanton 0 198
Hercegovačko-neretvanski kanton 0 904
Zapadnohercegovački kanton 0 464
Kanton Sarajevo 0 253
Kanton 10 0 149
Federacija BiH 0 3186

 

POŽARI  (LP –  3)

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, na području grada Tuzla. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara na privatnom stambenom objektu, u centru Lukavca. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervencije:

  • u ulici Ćire Truhelke bb, na teretnom motornom vozilu iz kojeg je izlazio dim, nije se radilo o zapaljenju,
  • u ulici Kočeva 33, intervencija na gašenju zapaljenog putničkog motornog vozila, požar je ugašen. Pričinjena je materijalna šteta, povrijeđenih nije bilo, te
  • dežurstvo na utakmici Sarajevo – Celtic, koje je proteklo uredno.

 

Kanton sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su tri manje intervencije na gašenju požara.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 1.10.2020 godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice dok se na lokalitetu Mobilna: Gračanica ne može ocijeniti.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog obilnih kišnih padavina 27.09.2020.godine, došlo je do zamućenja vode na izvorištima, pa se stanovništvu preporučuje prokuhavanje vode za piće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina: Busovača, Ilijaš, Vogošća i Kalesija timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 25 eksplozivnih sredstava i 504 komada streljiva.

 

O S T A L O

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Dana 01.10.2020. godine, Federalnoj upravi civilne zaštite, obratila se Općinska služba civilne zaštite Konjic, odnosno Kantonalna uprava civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, sa zahtjevom za angažman ronilačkog tima FUCZ.

Po dobijenom zahtjevu, timovi FUCZ su se uputili na lice mjesta, koji su locirali i izvukli iz rijeke Neretve tijelo nastradale osobe.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Unsko-sanskog i Kantona 10, zbog povremeno jakih udara juga, brzine 45 do 55 km/h.

 

 

 

 

        OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE