Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.08.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE

 

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Dana, 01.08.2018. godine, usljed naglog pljuska doslo je do plavljenja zgrade suda, gdje je voda ušla u arhiv, te su vatrogasci izašli na teren i iscpili vodu. Oštećena je putna komunikacija u MZ Soko, te MZ Malešići.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća,  ima u toku dvije intervencije i to:

 • od 21:50 sati, u toku intervencija u mjestu Gata-Balići, zbog požara štale sa 3000 bala sijena i autom. Na intervenciji se nalaze četiri vatrogasca sa dva vozila, te
 • od 04:50 sati, intervencija u mjestu Čavnik, zbog požara štale sa 1500 bala sijena i mašinama. Na intervenciji se nalaze četiri vatrogasca sa dva vozila.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

 • od 09:40 do 11:30 sati, u mj. Bijela, gdje je gorila trava i rastinje,
 • od 14:10 do 15:15 sati, u Hodbini, gdje je gorila trava i rastinje, te
 • od 21:14 do 21:38 sati, u Cimu, gdje je gorila trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je četiri intervencije na gašenju požara, i to:

 • od 08:45 do 09:10 sati, u Otoku – Gabela, gdje je gorila trava i rastinje,
 • od 09:30 do 10:00 sati, u Čapljini, gdje je gorila trava i rastinje,
 • od 12:15 do 13:10 sati, u Gabeli, gdje je gorila trava i rastinje, te
 • od 16:45 do 18:15 sati, na Jasenici, gdje je gorilo rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

–  od 14:40 do 16:30 sati, u mj. Biletići i Vidovići, gdje je gorila smreka, trava i nisko rastinje, te

–  od 18:00 do 20:00 sati,  ponovno u mj. Biletići i Vidovići, gdje je gorila smreka,trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica, imala je dvije intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja u mjestima Donja Jablanica, uz magistralni put M-17, te u mjestu Zlate.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara, u dva navrata su gasili požar otvorenog prostora na lokalitetu Bućine. Prva intervencija od 11:00 do 16:00 sati, a druga od 18:10 do 21:50 sati. Ukupno je opožareno oko 2.ha suhe trave, niskog rastinja i smrekove šume. U intervenciji je sudjelovalo osam vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imali su dvije intervencije na gašenju požara otvorenog prostora i to: lokalitet Metiljevac (Drinovci) u vremenu od 11:15 do 12:30 sati, i Sovići kod Doma u vremenu od 12:40 do 13:30 sati. Opožarene su manje površine trave i niskog rastinja. U intervenciji su sudjelovala tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervenciju na gašenju požara otvorenog prostora na lokalitetu Rastovača, u vremenu od 12:10 do 13:25

sati. Vatra je zahvatila manju površinu šume. U intervenciji je su sudjelovala dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

 

Kanton 10

Grad Livno. Vatrogasna jedinica grada Livna, imala je intervenciju u na gašenju požara u vremenu od 15:30 do 17:00sati, u Zabrišću, gdje je gorila trava i slama. Požar su gasila 2 vatrogasca s vozilom.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Srednjobosnaki kanton

Općina Vitez. DVD Vitez i DVD Stari Vitez i dalje dostavljaju pitku vodu 2 puta sedmično u donji bazen Ahmići.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije službene zabilješke od strane Polcijske stanice Sanski Most, o pronalasku eksplozivnih sredstava I to:

 • u mjestu Jelašinovci, prilikom izvođenja poljeprivrednih radova pronađena minobacačka granata. Patrola policije potvrdila tačnost prijave i obilježila mjesto pronalaska.
 • prijavljen je pronalazak tromblonske mine prilikom čišćenja korita rijeke Sane u blizini Hotela Sanus. Obzirom da se mjesto pronalaska nalazi u vodi oko 10 metara od obale, policijska patrola nije bila u stanju da uoči i potvrdi da se u vodi nalazi tromblonska mina. Trakom je obilježen dio obalnog pojasa gdje se po izjavi prijavitelja nalazi eksplozivno sredstvo.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Vanredno upozorenje koje se odnosi na očekivanu količinu padavina ( 10 i više litara po metru kvadratnom ) u toku jednog sata. Upozorenje se izdaje sat ili pola sata ranije, za područje Krajine, centralne i sjeverne Bosne, te za istok Hercegovine, za 02.08.2018., u periodu od 14:00 do 21:00 sati.

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za cijelu BiH, zbog očekivane grmljavine u većini područja, dok za područje Hercegovine zbog visokih temperatura koje će iznositi do 35°C.

 

 

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE