Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 30./31.07.2023. godine, do 10:00 sat

POŽARI

 Tuzlanski kanton

Općina Sapna. Vatrogasna jedinica općine Sapna imala je intervenciju na gašenju požara putničkog motornog vozila u ulici 206. Višteške brigade. Požar je lokaliziran i ugašen.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:25 do 13:00 sati, na Bišću Polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 12:45 do 13:45 sati, na Ortiješu, gdje je gorjela kuća,

– od 12:50 do 14:00 sati, u Malom polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 20:45 do 21:20 sati, u mjestu Sovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– od 21:55 do 23:05 sati, na Krivodolu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 09:20 do 09:50 sati, u Bivoljem Brdu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 10:00 do 10:41 sati, u Gabeli, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 12:45 do 13:20 sati, u Šuškovom naselju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– od 22:25 do 23:20 sati, u Lokvama, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Općina Čitluk.Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Dragičini, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te u mjestu Čitluk polje, gdje je gorio kontejner sa otpadom i nisko rastinje.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervncije na gašenju požara na poluotoku Klek, gdje je gorio kontejner sa otpadom, te jednu intervenciju na gašenju požara u selu Hutovo, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Zapadno-hercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervencije na gašenju požara i to:

-u mjestu Veljaci, gdje je gorjelo cca 100 bala sijena,

-u mjestu Orahovlje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

-u mjestu Gornji Radišići, gdje je gorjela divlja deponija sa otpadom.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara  u mjestu Sovići na lokalitetu kanala prema Drinovcima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je cca 4.000m² površina.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Zavoznik, gdje je gorio otpad na divljoj deponiji.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su jedna veća intervencija na gašenju požara pomoćnog objekta (štale na gazdinstvu u Općini Ilijaš) koja je započeta sinoć u 22:47 sati a završena jutros u 07:20 sati. U PVJ za sada imaju informacije da su u gašenju učestvovale dvije ekipe vatrogasaca i da je u požaru stradalo više grla stoke (cca 20 ovaca i 5 krava). Povrijeđenih lica nije bilo.

Kanton 10

Općina Tomislavgrad. Vatrogasna jedinica općine Tomislavgrad imala je intervenciju na gašenju požara u selu Zidine, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 Tehničke intervencije

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničku intervenciju od 18:40 do 18:50 sati, gdje je vršila uklanjanje oborenog stabla u Sjevernom logoru.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničke intervencije i to:

– od 16:00 do 19:20 sati, osiguravanje nogometne utakmice u Gabeli, te

– od 20:00 do 20:20 sati, obilazak gradske deponije Ada.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je tehničku intervenciju od 09:05 do 10:00 sati, gdje su vršili prijevoz vode za naselje Macići.

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin.  Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je dvije tehničke intervencije: u naselju Puškari vršili posipanje piljevine po cesti zbog curenja goriva iz rezervoara benzinske pumpe i u mjestu Mala Lisa spašavanje zaključane osobe sa balkona.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je tehničku intervenciju u mjestu Trnova na uklanjanju stabla sa ceste.

 Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Vagtrogasna jedinica grada Goražde imala je tehničku intervenciju u  ulici Džemala Osmankovića, naselje Grabovik, gdje su vršili uklanjanje oborenog stabla, te  crpljenja vode koje je izazvala jaka kiša stvorivši vještačko jezero  u ulici Zaima Imamovića.

KLIZANJE TLA

 Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Aktivno klizište tla na lokaciji Maoča koje ugrožava putni pravac do naseljenog mjesta Maoča – Srebrenik.

 OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 9; Bugojno i Ivan Sedlo 16; Sanski Most, Sarajevo i Zenica 18; Banja Luka, Doboj, Livno, Široki Brijeg i Tuzla 19; Gradačac 21; Bijeljina 22, Trebinje 24; Neum 25; Mostar 27°C.

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za područje Hercegovine, gdje se očekuje maksimalna temperatura oko 34 °C.

                                                

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR