Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 27./28.11.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………          422 (pripremno stanje), jučer 453,

Bosanski Šamac…………………………          285 (normalno stanje), jučer 300,

Orašje…………………………………….           527 (normalno stanje), jučer 555.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 197,78mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata vodostaj je viši za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 4,70  m3/s.

 POŽARI

 Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj.  Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Miljanovci, gdje je gorio dimnjak na vikend kući, povrjeđenih lica nije bilo na objektu je pričinjena manja materijalna šteta.

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Trg Zlatnih Ljiljana B-5, gdje je gorio dimnjak na stambenoj zgradi. Požar je ugašen.

 Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervencije na gašenju požara u ulici Branislava Nušića, gdje je gorjela porodična kuća, te jednu intervenciju na gašenju požara u naselju Bukinje, gdje je gorio kontejner sa otpadnim materijalom.

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su sedam manjih intervencija i to: tri na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na gašenju zapaljenog krova na napuštenoj baraci, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka, jedan izlazak po dojavi da se u potkrovlju zgrade pojavio dim i jedno obezbjeđenje javnog skupa.

 Bosansko-podrinjski kanton

 Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražde imala je intervenciju na gašenju požara u ulici 31. DUB, gdje je gorio dimnjak na  porodičnoj kući. Požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područja: Livno, Mostar i Sarajevo, zbog moguće akomulirane količine padavina 15-50 l/m2.

 

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR