Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 24./25.02.2024. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRESI

Federalni hidrometeorološki zavod

Centar za seizmologiju

Kanton Sarajevo

Aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, registrovali su zemljotres dana, 24.02.2024. godine, u 12:46 sati, na području Semizovca. Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 2,8° po Richteru, a intenzitet u epicentru  bio je IV° Merkalijeve skale.

Prema preliminarnim podacima ovaj potres nije izazvao materijalnu štetu.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara, gdje su gorjeli  kontejneri sa otpadom.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Ljenobud, gdje je gorjela divlja deponija.

Unsko-sanski kanton

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim imala je intervenciju na gašenju požara od 03:30 do 04:00 sati, u centru grada, gdje je gorjelo putničko vozilo.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju na gašenju požara od 20:30 do 21:00 sati, u mjestu Pudin Han, gdje je gorjela kotlovnica.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su pet intervencija od čega jednu veću. Informacija o požaru, navedene veće intervencije, je zaprimljena u 21:55 sati. U mjestu Garovci bb (opština Hadžići), došlo je do zapaljenja krova ugostiteljskog objekta. U akciji gašenja je učestvovalo osam vatrogasaca sa dva vozila. Požar je u potpunosti ugašen u 23:04 sati. Ostale vatrogasne intervencije se odnose na: gašenje zapaljenih električnih instalacija u stambenom objektu, gašenje     

zapaljenog otpada u napuštenom objektu, gašenje zapaljenog niskog rastinja i gašenje zapaljenog otpada u kontejneru.

Tehničke intervencije

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničku imtervenciju od 03:53 do 04:30 sati, gdje je asistirala medicinskom osoblju pri izvlačenju ozlijeđene osobe nakon slijetanja vozila sa ceste u Počitelju.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Širokog Brijega imala je tehničku intervenciju od 00:55 do 02:30 sati, gdje su vršili čišćenje i posipanje ceste na Visokoj Glavici, nakon prometne nezgode. U intervenciji su učestvovala dva vatrogasca s vozilom.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kvarovi na dalekovodima na području kantona. Trenutno su u prekidu:

– u općini Neum, dalekovod Jazvine, te

– u općini Ravno, dalekovod 10 kV Ravno i dalekovod Ravno-Hutovo.

Radovi na otklanjanju kvarova su u toku.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivoupozorenja za područja Hercegovine i zapadne Bosne, zbog mogućih padavina koje mogu iznositi iznad 40 litara po metru kvadratnom, kao i zbog očekivanih udara vjetra iznad 40 km/h.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR