Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 20./21.12.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………         541  (pripremno stanje), jučer 549,

Bosanski Šamac…………………………          354  (normalno stanje),  jučer 387,

Orašje…………………………………….           597  (normalnostanje), jučer 604.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, bio je 198,64 mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata vodostaj je identičan. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 10,00 m3/s

 POŽARI

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 19:10 do 19:40 sati, u ul. kralja Tvrtka, gdje je gorio dimnjak, te

– od 23:40 do 00:10 sati, u Dubrovačkoj ulici, gdje je gorio automobil.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 14:03 do 15:10 sati, u Višićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara od 13:10 do 14:10 sati, u mjestu Dragićina, gdje je gorio pomoćni objekt-ljetna kuhinja. Požar su gasila dva vatrogasca s vozilom.

 Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Jevrejska, gdje je gorjela elektro instalacija. Požar je ugašen.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u ulici X, gdje je gorio otpad u kontejneru. Požar je ugašen.

 Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi Travnik imala je intervenciju na gašenju požara u gradskom dijelu, gdje je gorio kontejner. Požar je ugašen.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su tri intervencije. Jedna intervencija se odnosi na gašenje zapaljenog otpada u kontejneru, jedna na otvaranje zaglavljenih vrata i jedna gdje je curio azot iz cisterne u krugu privrednog subjekta.

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Dupleks, gdje je gorio otpad u kontejneru.

Tehničke intervencije

 Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju od 23:40 do 01:00 sati, u mjestu Grabovo Vrilo, gdje je ispumpavala vodu iz porodične kuće.

 Hecegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju od 06:40 sati, gdje je vršila izvlačenje automobila nakon slijetanja sa ceste.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju od 10:40 do 13:00 sati, u Gabela polju, gdje je vršila uklanjanje stabla uz cestu.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju od 10:00 do 11:00 sati, gdje je vršila dostavu vode za branu “HE Jablanica”.

 ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 Kanton Sarajevo

Zbog prekomjernog zagađenja zraka, Vlada KS proglasila je 20.12.2023. godine epizodu ‘Uzbuna” u zoni koja obuhvata općine Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad i Ilidža, uz primjenu interventnih mjera. Na području ostalih općina na snazi ostaju mjere iz epizode Upozorenje.

Odluka o proglašenju Uzbune donesena je na prijedlog resornog ministarstva i Stručnog tijela za praćenje i koordinaciju primjene Kantonalnog plana interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja zraka, koje je obrazložilo razloge za proglašenje Uzbune.

U izvještaju Stručnog tijela je naglašeno da su na mjernoj stanici Bjelave prosječne dnevne vrijednosti PM10 prelazile 200 mikrograma po metru kubnom čestica, što je prag za proglašenje Uzbune, kao i da se prema sinoptičkoj prognozi očekuje stabilna vremenska situacija koja će pogodovati akumuliranju čvrstih čestica u zraku. Ostali praćeni polutanti ne bilježe povećane vrijednosti.

SAOBRAĆAJNA NEZGODA U CESTOVNOM SAOBRAĆAJU

 Bosansko-podrinjski kanton

Općina Pale FBiH. Dana, 20.12.2023.godine u mjestu Turkovići, općina Pale FBIH, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo jedno putničko motorno vozilo koje  je zbog neprilagođene brzine sletjelo s kolovoza  kada je došlo do prevrtanja vozila. U pomenutom vozilu su se nalazile tri osobe nastanjane u mjestu Hrenovica, općina Pale FBIH, a istim je ukazana ljekarska pomoć u Urgentnom centru Kantonalne bolnice Goražde.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA (UES)

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina Zavidovići, Bosansko Grahovo i gradova Goražde, Bihać, Livno timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su pet eksplozivnih sredstava.

 OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 17.

 

                               FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR