Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 18./19.12.2023. godine, do 10:00 sati

 

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………         559 (pripremno stanje), jučer 566,

Bosanski Šamac…………………………          398  (normalno stanje),  jučer 416,

Orašje…………………………………….           614 (pripremno stanje), jučer 620.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, bio je 198,64 mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata vodostaj je viši za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 6,00 m3/s

 

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Donja Grabovica, gdje je gorio dimnjak.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 15:55 do 16:10 sati, na Rudniku, gdje je gorio otpad,

– od 17:05 do 17:30 sati, na Rudniku, gdje je gorio otpad, te

– od 19:55 do 20:15 sati, na stadionu, gdje su gorjele stolice.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara u Dretelju, gdje je izgorio sat na elektro-stubu.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara  od 20:20 do 21:30 sati, u ul. Pere Bilića, gdje je gorio dimnjak.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stolac imala je intervenciju na gašenju kontejnera od 08:00 do 08:40 sati, u ul. Zrinjsko Frankopanskoj.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušja imala je intervenciju na gašenju požara otvorenog prostora od 13:30 do 15:00 sati, u naselju Vir. Opožareno je oko 2 dunuma trave i niskog rastinja. Požar su gasila dva vatrogasca s vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara otvorenog prostora od 13:00 do 14:00 sati, na lokalitetu Vrace. Opožareno je oko 2 dunuma trave i niskog rastinja. Požar su gasila dva vatrogasca s vozilom.

 

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet intervencija: gašenje kontejnera sa otpadom (3), gašenje zapaljenog automobila, te gašenje kamina u ugostiteljskom objektu.

 

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Kanton Sarajevo

Dana 18.12.2023. godine, na osnovu praćenja kvaliteta zraka kao i najavljenih vremenskih prilika, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo proglasilo je u skladu sa odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 49/23 i 50/23-Ispravke – u daljnjem tekstu: Plan) epizodu „Upozorenje“ za područje Kantona Sarajevo, uz primjenu interventnih mjera.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA (UES)

 

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Gornji Vakuf-Uskoplje, Pale FBiH, Banovići, Čelić i grada Goražde, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 8 eksplozivnih sredstava te 72 kom streljiva.

 

 

OSTALO

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuto upozorenje zbog magle po kotlinama u pojedinim dijelovima BiH.

 

 

 

 

 

                               FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR