Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 17./18.09.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara

od 11:40 do 12:05 sati, u Lokvama, gdje je  gorjelo rastinje i dio šume.

Grad Mostar. Vatrogasna jednica grada Mostar imala je intervenciju na gašenju požara od 13:11 do 14:10 sati, na Kvanju, gdje je gorjela trava i rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jednica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 16:00 do 17:45 sati, u Međugorju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– od 17:45 do 18:30 sati, na Garištu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Konjic. Vatrogasna jednica grada Konjica imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 18:03 do 18:55 sati, iznad harema na Musali, gdje je gorjela borova šuma, te

– od 04:50 do 06:15 sati, u ulici Varda, gdje su gorjela vrata na stanu i ulaz za tavan.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jednica grada Širokog Brijega imala je intervencije na gašenju požara  i to:

– od 16:00 do 18:00 sati, na lokaciji Blato, gdje je gorjela trava. Opožareno je oko 5 ha trave. U intervenciji učestvovala dva vatrogasca s vozilom i četiri vatrogasca DVD-a iz Jara, te

– od 16:00 do 16:30 sati, kod „FEAL-a“, gdje je gorio otpad na divljoj deponiji. U intervenciji učestvovala dva vatrogasca s  vozilom. Požari su ugašeni.

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Klokot, gdje je gorjela šuma.

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 21:23 do 22:00 sati, u centru grada, gdje je gorjelo električno brojilo u ugostiteljskom objektu.

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su jednu manju intervenciju na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Odmut, gdje je gorio stan. Požar je ugašen.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jednica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara, u ul. Slavinovići bb, gdje je gorio kontejner.

Grad Gračanica. Vatrogasna jednica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u MZ Pribava, gdje je gorjelo nisko rastinje. U intervencji učestvovala  dva vatrogasca s vozilom.

 Tehničke intervencije

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je tehničku intervenciju u mjestu Bagrem, gdje je dostavljala vodu.

ZARAZNE BOLESTI KOD ŽIVOTINJA

 Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Zaprimljena je prijava od strane „Veterinarske stanice Jajce“ d.o.o. o slučaju zarazne bolesti –američke gnjiloće 35 komada pčelinjih košnica u mjestu Bulići, što je utvrđeno ispitivanjem veterinarskog instituta Sarajevo.

 

                                     FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR