Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 16./17.07.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Križevići, MZ Gornje Dubrave, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je  intervenciju na gašenju požara  od 21:10 do 21:25 sati, u naselju Centar, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 14:15 do 15:40 sati, na Jasenici, gdje je gorjelo nisko rastinje i manji dio šume,
  • od 17:50 do 18:15 sati, u Sjekosama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 22:39 do 23:13 sati, u Čelebićima, gdje je gorio kabasti otpad.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 19:20 do 20:10 sati, u Donjem Velikom Ograđeniku, gdje je gorio kontejner i šuma.

Općina Prozor-Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama imala je intervenciju na gašenju požara od 17:00 do 17:30 sati, u Gmićima, gdje je gorjela trava.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stoca imala je intervenciju na gašenju požara od 10:20 do 12:00 sati, u Jasoću, gdje je gorjela trava i otpad.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara, u mjestu Fišića Most, gdje je gorjela trava.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 12:56 do 16:00 sati, u Šipovači, gdje je gorjela deponija otpada i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca s dva vozila.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je osam intervencija koje se odnose na: gašenje zapaljenog kabastog otpada na otvorenom prostoru, dvije na gašenje zapaljenog niskog rastinja, jedna na gašenju zapaljenih boksova na pijaci, jedna tehnička intervencija (otvaranje zaglavljenih vrata stambenog objekta) i tri obezbjeđenja.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničke intervencije i to:

  • od 20:15 do 20:40 sati, u Tasovčićima, na ispomoći nepokretnoj osobi, te
  • od 21:00 do 21:20 sati, na obilasku gradske deponije otpada, u Adi.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je tehničku intervenciju u naselju Kamenica (obezbjeđenje mjesta saobraćajne nezgode-prevrnuto vozilo, curenje goriva).

 

 

OSTALO

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je CRVENO UPOZORENJE za cijelu Bosnu i Hercegovinu, u periodu od 16.07.2023. do 19.07.2023. godine, svaki dan od 12:00 do 18:00 sati, zbog očekivanih visokih dnevnih temperatura zraka, koje će se kretati imeđu 34 i 40°C.

 

 

 

 

 

                                                                            FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR