Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 10./11.09.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u naselju  Grabovica, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to: pomoćnog objekta i niskog rastinja. Požari su ugašeni.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to: niskog rastinja u naselju Babice i zapaljenog smeća ul. Macan Marije. Požari su ugašeni.

Općina Teočak. DVD Teočak imalo je intervenciju na gašenju požara u naselju Centar, gdje je gorjelo nisko rastinje na površini od 0.5 ha. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je imala je tri intervencije na gašenju požara niskog rastinja, i to: u MZ Malešići, MZ Doborovci i naselju Varoš na mezarju-groblju. Požari su ugašeni.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Strašanj, gdje je gorjelo nisko rastinje i sijeno u balama. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara Ul. 10.septembar, gdje je došlo do eksplozije a zatim požara u garaži. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to: u mjestu Stara jama, gdje je gorio otpadni materijal u kontejneru i i jednu u naselju Varda, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje. Požari su ugašeni.

Grad Zavidovići. Vatrogasna jedinica grada Zavidovići imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to: u naselju Krajinići, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje,  te jednu na drugom kilometru uz rijeku Gostovići, gdje je gorjelo jedno stablo uz putnu komunikaciju. Požari su ugašeni.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Rakovica, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Vareš. Vatrogasna jedinica općine Vareš imala je intervenciju na gašenju požara u rejonu Pržića, gdje je gorjela šuma. Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD Stari Vitez imalo je intervenciju na gašenju požara od 12:47 do 14:37 sati, u mjestu Nadioci, gdje je gorjela trava i šikara. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije na gašenju požara, i to: dvije na gašenju niskog rastinja i jednu na gašenju kontejnera sa smećem.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 19:26 do 20:10 sati, gorio otpad na Bišća Polju,

– od 21:51 do 22:15 sati, gorio otpad u Raštanima.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stolac imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 14:20 do 16:00 sati, gorjela trava i nisko rastinje na lokaciji Grahovište,

– od 17:30 do 18:15 sati, gorio gospodarski objekt  u Ul. Kneza Domagoja.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 12:29 do 15:00 požar ispod restorana „Zdrava voda“.

Općina Prozor-Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama imala je intervenciju na gašenju požara od 15:30 do 16:30 sati u blizini sela Matkovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Posavski kanton

Grad Orašje. Vatrogasna jedinica grada Orašje imala je dvije  intervencije na gašenju požara i to jednu na gradskoj deponiji smeća i jednu na lokaciji MZ Tolisa, pored groblja „Karaula“.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražde imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– u mjesnom groblju u mjestu Kolovarice, MZ Sadba, gdje je gorjela suha trava,

– u Ulici 43. DUB broj 11, gdje je došlo do požara na terasi jednog stana koji se proširio i na terasu drugog stana.

Požari su ugašeni.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je tri  intervencija na gašenju požara, i to:

– u 12:15 do 13:20  na lokalitetu Vašarovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko dva duluma. Požar gasila tri vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom,

– u 13:25 do 14:10  na lokalitetu Crnopod, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko jednog duluma. Požar gasila tri vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom,

– u 17:45 do 19:45  na lokalitetu Vašarovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 1,5 hektara. Požar gasila tri vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V.Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 09:08 do 12:05 sati, u  mjestu Grabovac, gdje je gorio pomoćni objeakt – drvarnica.

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 15:02 do 17:00 sati, u  mjestu Bosanaska Otoka, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 18:57 do 19:55 sati, u  mjestu Ćuprija, gdje je gorjela elektroinstalacija u ugostiteljskom objektu.

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Bihaćkih branilaca, gdje je gorjela stara napuštena kuća.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je od 19:45 do 20:20 sati tehničku intervenciju na uklanjanju zmije iz obiteljske kuće u Čeljevu.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je od 18:10 do 19:10 sati tehničku intervenciju na prijevozu vode za Bagrem.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo  imala je dvije tehničke intervencije, i to: jedna na otvaranje zaglavljenih vrata lifta i jednu na obezbjeđenju točenja goriva na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“.

 

OSTALO

 

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Od subote, 09.09.2023.godine vrši se potraga za nestalom starijom muškom osobom u naselju Opara-Orašac. U potrazi učestvuju članovi GSS Travnik, G.Vakuf-Uskoplje i Vitez uz podršku mještana.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za južna i sjeverna područja Bosne i Hercegovine zbog očekivanih visokih temperatura zraka, koja mogu iznositi do 34 °C.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR