Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 08./09.09.2023. godine, do 10:00 sati

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Zukići, gdje je gorjela šupa.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Međeđa Gornja, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u  ul. 18 Hrvatske brigade, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Gračanica. Vatrogasna jednica grada Gračanica imala je intervencije na gašenju požara u neseljima Malešići i Dobroševići, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, u izvještajnom periodu imali su su četiri manje intervencije i to: dvije na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na gašenju zapaljenog stabla, te jednu na gašenju zapaljenog otpada u baraci.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 09:45 do 10:25 sati, kod Uborka, gdje je gorio otpad, te

– od 22:50 do 23:20 sati, u Bakinoj Luci, gdje je gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervencije na gašenju požara  i to:

  • od 19:30 do 20:25 sati, u Gabeli, gdje je gorio biljni otpad i nisko rastinje, te
  • od 19:40 do 20:00 sati, u Gabeli, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je manju intervenciju na gašenju požara od 16:22 do 16:45 sati, u mjestu Polje, gdje je gorjela trava.

 

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jednica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 18:40 do 21:00 sati, na lokalitetu Ljuti Dolac, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i otpad površine oko dva hektara. Požar su gasila tri vatrogasca s vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Zmajevička cesta, gdje je gorjela kuća i štala. Pričinjena je veća materijalna šteta, nije bilo povrijeđenih.

 

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju od 20:00 do 20:20 sati, na obilasku gradske deponije otpada, na Adi.

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničku intervenciju od 15:50 do 15:55 sati, na izvlačenju zmije iz automobila, na Bijelom Brijegu.

 

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za područje Hercegovine zbog očekivanih visokih temperatura zraka, koji mogu iznositi do 34 °C.

 

 

 

                                        FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR