Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 08./09.04.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su devet intervencija. Četiri intervencije se odnose na gašenje zapaljenog niskog rastinja, dvije na gašenje zapaljenog otpada u kontejneru, jedna na gašenje zapaljenog motora autobusa i dvije tehničke intervencije (otvaranje zaglavljenih vrata na stambenom objektu i asistencija MUP-u KS tokom uviđaja nakon saobraćajne nesreće).

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 09:00 do 09:20 sati, u Sjevernom Logoru, gdje je gorio otpad,

– od 13:20 do 13:50 sati, na Bijelom Brijegu, gdje je gorio otpad, te

– od 22:10 do 22:55 sati, iza benzinske pumpe “EP” na Bišću Polju, gdje je gorio otpad. .

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjic imala je intervencije na gašenju požara i to:

– u 13:30 sati, gdje je gorjela divlja deponija, koja je u kratkom vremenu sanirana, te

– od 16:00 do 21:30 sati, na Završi (Neretvica), gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Unsko-sanski kanton

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– u mjestu Bućevci, gdje je gorjelo vozilo,te

– u mjestu Elkasova Rijeka, gdje je gorjela šuma.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 14:15 do 18:15 sati, u mjestu Krkojevci, gdje je gorjela šuma.

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara

u Panjiku ( Lipova Glava ), gdje je gorjela šuma. Požar je lokalizovan, ali nije ugašen jer se radi o minski sumjnjivom terenu. Iz tog razloga nije poznata opožarena površina.

Općina Banovići.  Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:   

– u 08:00 sati, u mjestu Garići, gdje je gorjela deponija otpada, na intervenciju izašla dva vatrogasca sa jednim vozilom, te

– u 14: 30 sati, u mjestu Grivice, gdje je gorjelo nisko rastinje, kojom prilikom je počeo da gori drveni stub od električne energije i gdje se požar približavao trafou. Na intervenciju izašla dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u gradskom naselju Kula, gdje je gorjela porodična kuća.

Grad Srebrenik.  Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– u naselju Potpeć, gdje je gorjela šuma površine pedeset duluma, te

– u naselju Crveno Brdo, gdje je gorjelo nisko rastinje, opožarena površina je šest duluma.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– u naselju Donja Višća (Potočari), gdje je gorio dimnjak u porodičnoj kući, te

– u naselju Barice, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražda imala je intervenciju na gašenju požara od 18:48 do 20:35 sati, na lokalitetu Kamenica – MZ Osječani, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje. U intervenciji gašenja učestvovala dva vatrogasca s vozilom.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grda Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 17:00 do 18:00 sati, u mjestu Mokro, gdje je gorjela trava i nisko rastnje. Opožareno je površine oko 7000 m 2U intervenciji gašenja učestvovala dva vatrogasca s

vozilom.

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bugojno imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Rostovo, gdje je gorio automobil.

Općina Jajce. Teritorijalna vatrogasna jedinica Jajce imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Biokovina, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Turbe bb, gdje je gorio krov i unutrašnjost objekta.

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Kazagići, gdje je gorjela šuma.

SAOBRAĆAJNE NEZGODE 

Unsko-sanski kanton

Na području USK-a u protekla 24 sata desile su se četiri saobraćajne nezgode.             Dva lica su zadobila lakše, dva lica teže tjelesne povrede, jedno lice je smrtno stradalo,      te je pričinjena materijalna šteta.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 07:00 sati, uMostaru je označen kao dobar, a na Ivan Sedlu je označen kao umjeren.

OSTALO

Povodom vjerskog praznika Ramazanskog Bajrama večeras od ponoći pa do 11.04. (četvrtak) do 24 sata na području Federacije Bosne i Hercegovine zabranjen je prevoz eksplozivnih materija.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Visina snijega u 08 sati (cm): Bjelašnica 25.

                                           FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR