Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 07./08.05.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara na privatnom motornom vozilu u naselju Soko – Bukva. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini u naselju Potpeć. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara stambenog objekta (kuća) u naselju Šišići (Kovači). Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zavidovići. Vatrogasna jedinica grada Zavidovići imala je intervenciju na gašenju požara na pmv marke „Opel“, u ulici Enesa Kalabića, kojom prilikom je na vozilu nastala materijalna šteta. Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine Bugojno imala je intervenciju na gašenju požara od 00:10 do 02:25 sati u mjestu Podgaj gdje je gorio pelet u firmi „Green building“, požar je ugašen a pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su šest manjih intervencija: gašenje ventilatora u stanu, gašenje fotelje na balkonu, gašenje kontejnera sa smećem, gašenje automobila, izlazak na teren po dojavi u dimu u haustoru zgrade i obezbjeđenje nogometne utakmice.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničke intervencije, i to:

od 07:15 do 07:45 sati, u Strugama na mostu nakon prometne nesreće prosuto motornu ulje na kolniku. Vatrogasna ekipa izvršila sapiranje i posipanje pijeskom, te od 20:00 do 22:20 sati, na obilasku gradske deponije smeća Ada.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je tehničku intervenciju od 14:30 do 17:30 sati, na obezbjeđivanju fudbalske utakmice na gradskom stadionu.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je tehničku intervenciju od 11:00 do 12:00 sati na dopremanju vode na branu.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je tehničku intervenciju od 15:15 do 17:00 sati  na čišćenju kolnika nakon radova na sanaciji vodovodnih cijevi, u mjestu Hardomilje (Ljubuški). Na intervenciji sudjelovala dva vatrogasca s jednim vozilom (cisterna).

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 7.5.2023. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac dok na lokalitetima Živinice i Mobilna: Kalesija nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog pojave mutnoće vode na svim izvorištima i u sistemu vodosnabijevanja grada Bihaća i dalje se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR