Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 05./06.10.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara u  ulici Kadić Mahala bb, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu.

Općina Sapna. DVD općine Sapna je na intervenciji od jutros u 06:02 sati, na gašenju požara u fabrici peleta. Požar je lokalizovan i stavljen pod kontrolu, aktivnosti na gašenju požara još uvijek su u toku.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 11:50 do 12:35 sati, u Opinama., gdje je gorjela trava, otpad i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 11:25 do 12:00 sati, na Adi, gdje je gorio otpad.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su dvije manje intervencije, jednu na gašenju manjeg požara u stambenom prostoru i jedno sapiranje platforme na Međunarodnom aerodromu  Sarajevo.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 12:50 do 14.00 sati, u mjestu Vitina (brdo), gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je površine oko 6000m2. U intervenciji su učestvovala tri vatrogasca  grada Ljubuškii jedan vatrogasac DVD-a s vozilom.

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 02:17 do 04:10 sati, u mjestu Rajnovac, gdje je gorjela jedna prostorija porodične kuće. Pričinjena je veća materijalna šteta.

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. DVD Bugojno imalo je intervenciju na gašenju požara, u ulici Rostovska, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava. Požar je ugašen.

 Zeničo-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je dvije intervencije i to:

– intervencija na gašenju požara trave i niskog rastinja u naselju Kopači. Požar je ugašen, te

– intervencija na gašenju požara kuće u naselju Stuparići. Požar je ugašen. Pričinjena je veća materijalna šteta.

  UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Hadžići-Sarajevo, Neum, Ilidža- Sarajevo i gradova Gradačac, Bihać, Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 55 eksplozivnih sredstava i 70 upaljača.

  

                                              FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR