Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 05./06.09.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jednica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u 06:55 sati, gdje je gorjela pumpa za vodu.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su četiri intervencije i to: dvije intervencije na gašenju zapaljenog automobila, jedna intervencija na gašenju zapaljenog plasta sijena i jedno obezbjeđenje javnog skupa.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je  intervenciju na gašenju požara

od 23:20 do 23:45 sati, u Vrapčićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je  intervenciju na gašenju požara od 17:30 do 18:40 sati, u mjestu Plani kod Sjekosa, gdje je gorjela trava.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 09:50 do 11:20 sati, na lokalitetu Grab, požar otvorenog prostora.  Opožareno je oko 1 ha trave i niskog rastinja. U intervenciji učestvovala dva vatrogasca grada Ljubuškog sa dva vozila,

– od 11:55 do 12:20 sati, na lokalitetu Lisice, požar otvorenog prostora. Opožareno je oko 1 dulum trave i niskog rastinja. U intervenciji učestvovala dva vatrogasca općine Grade i  grada Ljubuškog s vozilom, te

– od 16:50 do 17:50 sati, na lokalitetu Lisice, požar otvorenog prostora.  Opožareno je oko 7 duluma trave, niskog rastinja i vinograd (oko 100 loza). U intervenciji učestvovala tri vatrogasca grada Ljubuškog s vozilom.

 Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je  intervenciju na gašenju požara

na lokaciji Mošćanica, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Grad Zavidovići. Vatrogasna jedinica grada Zavidovići imala je  intervenciju na gašenju požara ul. Sarajevska, gdje je gorjela napuštena baraka. Požar je ugašen.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je  intervenciju na gašenju požara na autobuskoj stanici, gdje je gorio mini bus. Pričinjena je veća materijalna šteta, vozač je zadobio povrede. Požar je ugašen.

 OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za regiju Mostar zbog očekivanih jačih udara vjetra sjevernog smjera koji mogu iznositi od 40 do 50 km/h.

 

                                          FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR