Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 03./04.09.2023. godine, do 10:00 sati

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u naselju  Dobrinja, gdje je gorjela porodična kuća.

Grad Gradačac. Vatrogasna jednica grada Gradačca imala je intervenciju na gašenju požara od 22:30 do 23:40 sati, u Kerepu, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije i to: jednu na gašenju stabla, te jednu na gašenju napuštene kuće.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je  intervenciju na gašenju požara od 19:40 do 21:00 sati, u Ševać brdu, gdje je gorjelo smetljište.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 11:10 do 12:50 sati, u mjestu Ribići, gdje je gorjela trava.

Općina Prozor-Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama imala je intervenciju na gašenju požara od 11:00 do 12:00 sati, u Makljenu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • u mjestu Rujev, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje, te
  • u naselju Radakovo, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 15:19 do 16:15 sati, u naselju Grab, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

  

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničku intervenciju od 20:00 do 20:20 sati, na obilasku gradske deponije u Adi,.

 

 OSTALO

 

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za sve dijelove BiH zbog očekivanih jačih udara vjetra, koji mogu iznositi od 40 do 65 km/h.

 

 

 

                                          FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR