Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 02./03.08.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Prokosovići, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Talijani-Simin Han, gdje je gorio pomoćni objekat, te jednu intervenciju u ul. Zvonka Cerića, gdje je gorjela divlja deponija sa otpadnim materijalom.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 20:30 do 21:40 sati, na Bišća polju, gdje je gorio električni stub.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara

od 21:00 do 21:25 sati, na gradskoj deponiji Ada, gdje je gorio otpa.

Općina Čitluk.Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara

trave i niskog rastinja u mjestima Vionica i Žitomislićima.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 12:30 do 13:30 sati, u mjestu Nevizraci, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su četiri manje intervencije i to: tri na gašenju zapaljenog otpada, te  jednu intervenciji na gašenju napuštene kuće.

 Zapadno-hercegovački kanton

Općina Grade. Dobrovoljno vatrogasno društvo Gorica imalo je tri intervencije na gašenju požara u mjestu Sovići na lokalitetu Grizelji i Biške, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je cca 10.000m² površina.

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Nosilaca Hrvatskog trolista, gdje je gorjela elektroinstalacija u ormariću sa osiguračima. Požar je ugašen.

 OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za područje cijele Bosne i Hercegovine, gdje se očekuje maksimalna temperatura između 32°С i 36°С.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 12; Sokolac 15; Srebrenica 16; Ivan Sedlo 17; Široki Brijeg 18; Prijedor i Sarajevo 19; Zvornik 20; Bugojno, Sanski Most, Tuzla i Zenica 21; Banja Luka, Doboj i Livno 22; Mostar i Trebinje 23; Bijeljina i Gradačac 24; Bihać 25; Neum 27°C.

 

 

                                                                                    FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR