Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 02./03.07.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija na gašenju požara, i to: jednu na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru, dvije na gašenju trave i niskog rastinja, jednu na gašenju zapaljenog automobila i jedan izlazak na teren po dojavi o dimu u zgradi.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 10:35 do 11:20 sati, gorio dimnjak na grilu „Korzo“.

 

Zeničko-dobojski  kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u marketu „ADS“, u naselju Doboj, gdje su gorjele električne instalacije privredni objekat Požar ugašen. Pričinjena materijalna šteta. Povrijeđenih nije bilo.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je od 20:00 do 20:20 sati tehničku intervenciju na obilasku gradske deponije Ada.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje tehničke intervencije, i to: evakuacija iz zaglavljenog lifta i evakuacija osobe koja je upala u jarak, te dvije intervencije obezbjeđenja: javni događaj i koncert.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je tehničku intervenciju na ispumpavanju vode iz poslovnog objekta u centru grada.

 

Zeničko-dobojski  kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je dvije tehničke intervencije, i to: – u 13,30 sati, zmija u kući u mjestu Kosova,

– u 14,30 sati zmija u garaži zgrade Kineski Zid.

Intervencije uspješno završene.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na ispumpavanju vode iz dvorišta, koja se izlila usljed začepljenja odvodnih cijevi u naselju Radovlje. Intervencija je uspješno obavljena.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Krajine i sjeverne Bosne, zbog mogućih pljuskova praćenih grmljavinom.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR