Razmjena eksperata

U okviru IPA Programa II nastavlja se razvoj saradnje civilnih zaštita na polju obučavanja i međunarodne saradnje zaštite i spašavanja.

U Republici Njemačkoj je krajem mjeseca januara organizovana razmjena eksperata – pripadnika civilnih zaštita.

Cilj sastanka je bio razmjenjena iskustva između pogođenih zemalja u pogledu prihvatanja, pružanja i distribucije pomoći.

{loadposition 11022015-1}

Ovakav način saradnje i razmjene naučenih lekcija će nam u budućnosti sigurno biti od velike pomoći u situacijama kada zemlje pogode velike prirodne nesreće i kada su iste domaćini međunarodnih timova za spašavanje.

Takođe, izlaganje su imali i THW eksperti koji su pružali pomoć različitim modulima timova u majskim poplavama koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu, ali i regiju.

Zajedničkim sagledavanjem obostranih problema i prepreka, nas kao zemlje koju je zahvatila prirodna nesreća i pripadnika međunarodnih timova za spašavanje, krenuli smo korak naprijed u pogledu koordinacije, organizacije i podrške u akcijama zaštite i spašavanja.

Federalna uprava civilne zaštite je u protekloj godini uložila velike napore da obuči i opremi timove za akcije zaštite i spašavanja, kako bi se uspostavio respektabilan sistem zaštite i spašavanja na cijelom području Federacije BiH.