Privremeno obustavljena potraga za nestalim Antom Josićem za kojim su pripadnici FUCZ tragali od 23. decembra

U potragu za nestalim Josićem bilo je uključeno 35 pripadnika FUCZ obučenih za potrage i spašavanje, tri potražna psa sa vodičima, tim sa bespilotnim letjelicama (dronovima) od kojih je jedan sa termalnom kamerom, tim za spašavanje na vodi sa čamcima, članovi lovačke udruge “Kuna”, ribičke udruge “Zlatni Karas” iz Domaljevca, mještani i porodica nestalog. Zbog porasta vodostaja na rijeci Savi koja je u ovom dijelu veoma brza i mutna ne postoji mogućnost angažmana timova za potrage i spašavanje pod vodom (ronilaca) pa je potraga za sada obustavljena. Kada se stvore bolji uslovi za angažman ovih timova i u slučaju novih informacija, potraga će se ponovo nastaviti.

U petak 27. decembra privremeno je obustavljena potraga za Antom Josićem (67) koji se u poslijepodnevnim satima u subotu 21. decembra udaljio od porodične kuće i za kojim su timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) po zahtjevu Kantonalne uprave Civilne zaštite Posavskog kantona (Orašje) i Službe za civilnu zaštitu Općine Domaljevac-Šamac intenzivno tragali od prošlog ponedjeljka (23.12.)

Zbog porasta vodostaja na rijeci Savi koja je u ovom dijelu veoma brza i mutna ne postoji mogućnost angažmana timova za potrage i spašavanje pod vodom (ronilaca) pa je potraga za sada obustavljena. Kada se stvore bolji uslovi za angažman ovih timova i u slučaju novih informacija, potraga će se ponovo nastaviti.

Kopnenim dijelom pretraživano je područje od pet kvadratnih kilometara u i oko Josića, Tolise i Tukovih njiva prema carinskom prelazu, pretražen je i dio terena koji je četiri kilometra sjeverozapadno od kuće nestalog na kojem se nalazi njiva koja je nekad bila u njegovom vlasništvu i na koju je ponekad odlazio a pregledane su i lokacije na kojima se nalazi nasip na rijeci Savi i lateralni kanali za odvod vode. Timovi na vodi sa čamcima pretražili su obale i korito rijeke Save od Josića prema Orašju i Domaljevcu od Nađevaca nizvodno prema Tolisi.

U potragu za nestalim Josićem bilo je uključeno 35 pripadnika FUCZ obučenih za potrage i spašavanje, tri potražna psa sa vodičima, tim sa bespilotnim letjelicama (dronovima) od kojih je jedan sa termalnom kamerom, tim za spašavanje na vodi (ronioci) sa čamcima i potrebnom opremom, članovi lovačke udruge “Kuna”, ribičke udruge “Zlatni Karas” iz Domaljevca, mještani i porodica nestalog.

Potragu je otežavao jak vjetar i kiša koja je klizav teren činila još težim te onemogućavala rad bespilotnih letjelica i potražnih pasa što je velika pomoć kod potrage na otvorenom prostoru.

Kantonalna uprava Civilne zastite (KUCZ) Orašje uputila je zahtjev nadležnim organima Brčko distrikta BiH i Gradu Bijeljini (RS), kao i građanima i službama koje svoje aktivnosti provode nizvodno na rijeci Savi da, ukoliko primijete bilo kakav trag ili dobiju informaciju vezano za nestalu osobu, odmah pozovu Federalnu upravu civilne zaštite na broj Federalnog operativnog centra 033/767-530 i/ili Kantonalni operativni centar u Orašju na broj 031/712-062.