Pripadnici ronilačkog tima Federalne uprave civilne zaštite uspješno završili obuku u Hrvatskoj

U mjestu Komiža na otoku Visu (Republika Hrvatska), od 20. do 30.06.2016. godine, za devet pripadnika FUCZ održana je ronilačka obuka po standardu ASTD (Association of sport and technical divers-Asocijacija sportskih i tehničkih ronilaca) za ronioce sa zvanjem Tehnical Nitrox Diver (tehnički ronilac sa Nitroxom), Nitrox/Experience diver (Nitrox/Iskusni ronilac ronilac) i Nitrox Blender (osposobljenost za punjenje boca sa smješom Nitrox).

Ova obuka za pripadnike FUCZ je nastavak dosadašnje saradnje a održana je na osnovu Memorandumom o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Češke o ekspertnoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata u kojem se navodi ronilačka obuka pripadnika struktura zaštite i spašavanja, kao i pozivnih pisama Odjela za specijalne ronilačke aktivnosti i obuku policije Republike Češke.

Obuka je održana po standardu ASTD (Association of sport and technical divers-Asocijacija sportskih i tehničkih ronilaca) za ronioce sa zvanjem Tehnical Nitrox Diver (tehnički ronilac sa Nitroxom), Nitrox/Experience diver (Nitrox/Iskusni ronilac ronilac ) i Nitrox Blender (osposobljenost za punjenje boca sa smješom Nitrox).

Teoretski dio obuke održan je u ronilačkom centru MANTA Diving u Komiži, dok se praktični dio održavao na različitim lokacijama oko otoka Visa.

Nakon obuke održan je pismeni i praktični test koji su uspješno savladali sljedeći pripadnici FUCZ:  Marina Arčon Amidžić, Adnan Adžamija, Suad Baljak, Sead Fatušić, Alija Hrnjić, Alen Muftić, Slaven Perić, Denis Prazina i Mirza Spahić.

Ovom obukom stekla su se nova znanja i iskustva pripadnika ronilačkog tima FUCZ iz oblasti zaštite i spašavanja ljudi na vodi i pod vodom, kao i o tehnološkim dostignućima iz oblasti podvodnih aktivnosti.

Naredna obuka je planirana da se održi u oktobru 2016. godine.